Hamlet po drugi put među Crnogorcima Simpozijum

  • Scena Trg pjesnika
  • Nedelja 05. Avgust 2018.
  • Vrijeme 21:00
Hamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među CrnogorcimaHamlet po drugi put među Crnogorcima

Učesnici:

Bojan Munjin, Vojislav Brajović, Igor Vuk Torbica, Jelena Lužina, Maja Mrđenović, Aleksandar Radunović, Janko Ljumović, Branislava Liješević 

 

5. avgust- Voja Brajović, Jelena Lužina, Igor Vuk Torbica, Aleksandar Radunović, Bojan Munjin

6. avgust- Branislava Liješević, Maja Mrđenović,  Janko Ljumović, Bojan Munjin

 

Tokom dvije večeri na Trgu pjesnika u Budvi razgovaraćemo o mnogim pitanjima savremenosti na tragu onog teatarskog pisma koji nazivamo klasikom. To pismo je možda prikrilo vrijeme ali s uzbuđenjem otkrivamo koliko je ono danas aktuelno.

Prve večeri 5. avgusta bavićemo se, preko niza iskustava današnjih glumaca, reditelja i autora, pitanjem te evidentne važnosti koji se posvećuje klasičnim dramskim tekstovima danas, pitajući se, Klasika – zašto baš danas?, potom kakav je doprinos klasike u teatru savremenom senzibilitetu čovjeka i svijeta i pomalo slikovito, Smije li se staro vino presipavati u nove mješine?

O ovim temama svakako bi nastavili diskutovati i druge večeri, 6. avgusta, apostrofirajući pitanja kako recepcija klasičnih dramskih djela izgleda u današnjem crnogorskom teatru, na našim prostorima i savremenom teatru uopšte. U tom smislu kritički bismo promislili kako je tumačenje klasike izgledalo u trodecenijskoj istoriji „Grada teatra“, što, vezano za identitet ovoga festivala, smatramo krajnje bitnom temom. Bavićemo se i pitanjem  koliko se moderno obrazujemo o teatru da bismo postali tradicionalni? i konačno nečim o čemu, ne bez današnje civilizacijske skepse, razmišljamo zagledani u budućnost: Hoće li se ikada zavoljeti Sara Bernar i Bob Vilson?

Bojan Munjin

 

Voja Brajović- diplomirao glumu 1971. godine na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ognjenke Milićević. Od 1969. godine je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Od  2007. do 2008. bio je ministar kulture u Vladi Republike Srbije. Stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1969. godine. Istovremeno je, kao gost, igrao i igra na scenama drugih pozorišta i pozorišnim festivalima: Zvezdara teatar, Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, Grad teatar Budva, Dubrovačke ljetne igre... Brojne su predstave u kojima je igrao: Odbrana Sokratova i smrt, Agamemnon, Kad su cvetale tikve, Pigmalion, Kin, Koriolan, Paklena mašina, Hamlet,  Buba u uhu, Elizabeta od Engleske, Za kim zvono zvoni, Varvari, Kako je Juda izdao Hrista, Mister Dolar, Vuci i ovce, Vasa Železnova, Golgota, Tri sina, Gospođa ministarka, Pravednici, Hrvatski Faust, Svetlost u noći, Egzibicionista, Antigona u Njujorku, Bura, Legenda o postanku, Galeb, Mletački trgovac, Kokoška, Oluja, Malograđani, Nora, i mnoge druge. Predstavom Voz, inspirisanom djelom Kormaka Makartija, za koju je radio režiju i adaptaciju, koju sada, zajedno sa Sergejom Trifunovićem, igra u Zvezdara teatru, pobrao je odlične kritike ne samo publike, već i kritičara. Glumio je u brojnim filmovima među kojima su najpoznatiji: Otpisani, Povratak otpisanih, Nacionalna klasa, Braća po materi, Balkan ekspres 2, Boj na Kosovu, Kir Janja, Koštana,Tito i ja, Urnebesna tragedija, Bure baruta itd. Ostvario je zapamćene uloge i u serijama: Bolji život, Otvorena vrata, Jesen stiže, dunjo moja, Sinđelići, Vojna akademija itd. Dobitnik je brojnih pozorišnih nagarada među kojima su: Oktobarska nagrada grada Beograda za „Pozorišne iluzije“,Sterijina nagrada i Godišnja nagrada CNP-a za predstavu „Lažni car – Šćepan mali“ (kada je postao i doživotni počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta), nagrada „Zlatna maska“ na Ohridskom festivalu za predstavu ,,Troil i Kresida“, nagrada „Milivoje Živanović“ za predstavu „Bure baruta“,za festival Grad teatar Budva i Teatar Kult obnovio je lik Radovana III i dobio nagradu Grada teatara Budve, „Ćurana“, Nagradu grada Vršca i – „Zoranov brk“.U Zvezdara teatru je dobio, na Danima komedije, Sterijinu nagradu „Ćurana“, za ulogu u predstavi „Mrešćenje šarana“ i nagradu „Ljubiša Jovanović“ na Pozorišnim svečanostima. Za ulogu Kneza Vićencija u komediji Mera za meru u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu dobio je „Ardaliona“, Godišnju nagradu SNP-a i Nagradu grada Vršca. On je i 25. dobitnik nagrade Dobričin prsten 2009. godine.

Jelena Lužina -diplomirala jugoslavistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1973).  U Puli je stekla razna profesionalna iskustva: pozorišna (učestvovala je, pored ostalog, i u obnovi Istarskog narodnog kazališta), pedagoška (radila kao nastavnik na nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji), spisateljska (dvadeset godina objavljivala književno-teorijske i teatrološke tekstove u Istarskom borcu, Istarskom mozaiku, Istri, Dometima...). Od 1987. godine živi u Skoplju, gdje je doktorirala  tezom o fenomenologiji savremene makedonske dramatike. Redovna je profesorica Fakulteta dramskih umjetnosti Sveučilišta ,,Sv. Kiril i Metodij”. Utemeljila i vodi Institut za teatrologiju, ostvarujući niz kapitalnih naučnih projekata: nacionalnih, regionalnih i međunarodnih. Članica Društva pisaca Makedonije i Makedonskog PEN-a, te Istarskog ogranka DHK. Objavljuje, permanentno, od 1968. godine,  pišući na hrvatskom i na makedonskom jeziku. Tekstovi su joj prevođeni na engleski, italijanski, francuski, bugarski, srpski, ruski i poljski. Objavila više od tri stotine naučnih studija, te više stotina književnih i pozorišnih kritika i eseja. Objavila  je desetak autorskih knjiga, među kojima i dvotomnu istoriju makedonske drame. Priredila  je više od trideset antologija, zbornika i monografija objavljenih na makedonskom, hrvatskom  i engleskom jeziku. Rukovodila je leksikografskim timom koji je s uspjehom realizovao prvu digitalnu pozorišnu enciklopediju u regiji, ovjenčanu najvećom makedonskom nagradom za nauku Goce Delčev (2003). Dobitnica je više nagrada i priznanja.

Igor Vuk Torbica- diplomirao 2013. na Katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Alise Stojanović. Trenutno je na doktorskom studiju i radi kao stručni saradnik na Odsjeku pozorišna režija. Kao asistent režije sarađivao je na predstavama Dina Mustafića („Rođeni u YU”, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, te „Patriotic Hypermarket”, Bitef teatar, Beograd), Sonje Vukičević („Rodoljupci”, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad) i Ane Đorđević („Četrnaesta”, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka). Režirao je Moliѐreovog „Don Juana” (Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin), von Kleistov „Razbijeni vrč” (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd), Tollerovog „Hinkemanna” (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), von Horváthove „Priče iz Bečke šume” (Gradsko dramsko kazalište „Gavella”, Zagreb), Tolstojevo „Carstvo mraka” (Narodno pozorište u Beogradu). Dobitnik je nagrade „Hugo Klajn” za najboljeg studenta Pozorišne režije u generaciji. Njegova ispitna predstava na trećoj godini, „Pokojnik”, dobila je glavnu nagradu festivala „Studio fest”, uvrštena je u redovni repertoar Jugoslavenskog dramskog pozorišta, a na Nušićevim danima u Smederevu proglašena je najboljom predstavom festivala. Za predstavu „Hinkemann”, Torbica je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu 2016. dobio nagradu „Ardalion” za najbolju režiju. Prema ocjeni stručnog žirija i mišljenju publike, to je bila najbolja predstava festivala. Na 31. festivalu „Gavelline večeri” najbolja predstava bila je ponovno „Hinkemann”, a Torbica je dobio Nagradu za režiju. Ista je predstava osvojila i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na nedavnom 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, „Hinkemann” je osvojio čak četiri nagrade žirija, a Igor Vuk Torbica nagradu za najboljeg reditelja.

 

Aleksandar Radunović je iplomirao na FDU Cetinje, odsjek  dramaturgija.  Master studije završio na FDU u Beogradu. Na FDU – Cetinje, radio kao saradnik  prof.  Srđana Koljevića, na predmetu Filmski i tv scenario, zatim kao saradnik  prof. Stevana Koprivice na predmetu Dramaturgija i Dramaturgija – specijalističke studije i kao predavač na predmetu Osnove dramaturgije . Njegov dramski tekst „Leptir“ dobio je nagradu za najbolji dramski tekst na Mit festivalu. U produkciji pozorišta Zetski dom, Andraš Urban je 2016. po tom dramskom tekstu režirao  predstavu  „Leptir“, a isti je postavljen i u Narodnom pozorištu u Sarajevu  2017. godine u režiji Emira Kapetanovića. Na  Bijenalu crnogorskog teatra 2017. Radunović za komad Leptir dobija šest nagrada za najbolji dramski tekst i za autorsku muziku iz ove predstave. Dramski tekst „Istraga“ je  na konkursu CNP-a za najbolji dramski tekst 2014. preporučen za postavljanje na scenu, a taj komad  je 2017. postavljen u CNP-u, u režiji Stefana Sablića. Dramski tekst  „Noć“ je na konkursu Europlays proglašen za jedan od tri najbolja teksta koji se bave tradicijom, a premijera ovog komada u režiji Andreja Cvetanovskog , održana je 2017. godine. Dugometražni igrani film „The books of knjige - Slučajevi pravde“ , snimljen po njegovom scenariju  premijerno je prikazan na Montenegro film festivalu u Herceg Novom 2017. godine, zatim na Sarajevo film festivalu, kao i na Mojkovačkoj filmskoj jeseni i na festivalu u Mostaru. Film je  u  redovnoj  bioskopskoj distribuciji  u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini vidjelo oko 50.000 gledalaca. U organizaciji ,,The Books of Knjige“, sa kojom je u proteklih dvadesetak godina  snimio veliki broj televizijskih emisija, tv skečeva, tv i radio reklama, radi kao scenarista i koscenarista na svim njihovim projektima, a kao kompozitor, aranžer i gitarista u grupi Perper. Sa kolegama iz organizacije  The Books of Knjige od 1993. godine na podgoričkom radiju Antena M   vodi jednu od najslušanijih   emisija u regionu. Sa grupom Perper  je objavio sedam CD-a , sa The Books Of Knjige  jedan,  a  samostalno je objavio dva albuma instrumentalne muzike. Komponovao  je muziku za dvadesetak pozorišnih predstava . Sarađivao je sa relevatnim pozorišnim režiserima iz regiona, među kojima su : Ivica Kunčević, Dino Mustafić, Lidija Dedović, Blagota Eraković, Slobodan Đurović, Snežana Trišić,  Ana Vukotić, Veljko Mićunović  i drugi.

Branislava Liješević je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za Opštu književnost sa teorijom književnosti. Svoj profesionalni angažman započinje u Budvi u Gradskoj biblioteci, prvo kao knjižnjičar, bibliotekar a zatim upravnik biblioteke. U biblioteci je zamišljen i izmaštan Grad teatar, koji počinje 1987. kao dio Yu festa koji osmišljava i kreira Ljubiša Ristić. Na prvom i drugom festivalu je član organizacionog odbora. Posle dvije godine festival postaje budvanski kulturni projekat i ona postaje pomoćnik direktora festivala, a već 1990. postaje i direktor JU ,,Grad teatar”. Dvanaest godina rukovodi ovim festivalom kao direktor i selektor dramskog programa. To su godine kad se Grad teatar dokazuje  kao vrsni ambijentalni festival, dovodi najbolje predstave iz inostranstva i Srbije a uporedo stvara svoju bogatu produkciju značajnih, čak antologijskih predstava koje osvajaju veliki broj nagrada na festivalima. Godine 1997. postaje ministar kulture Crne Gore ne prestajući sa angažmanom u Gradu teatru.  U Beograd se vraća početkom 2002. godine kad je izabrana za direktora Sava centra. I na tom mjestu ne prestaje sa pozorišnim angažmanom ( bila je angažovana kao koproducent predstave Hazarski rečnik u režiji Tomaža Pandura, a tu su i gostovanja pozorišta iz Ljubljane, Budimpešte...). Jedan je od osnivača festivala Tvrđava teatar u Smederevu  gdje je pet godina bila umjetnički direktor i selektor. Tvrđava teatar je na svom programu imao izvanredne ambijentalne predstave iz Njemačke, Austrije, Francuske, Rumunije  i Australije kao i predstave iz regiona i Srbije.

Maja Mrđenović diplomirala je i magistrirala na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok je 2015. godine stekla zvanje magistra pozorišne produkcije na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje. Bila je stalni je pozorišni kritičar crnogorskog dnevnog lista Pobjeda od 2010. do 2016. Redovno objavljuje tekstove iz oblasti teatrologije i kulturne politike za nekoliko crnogorskih i regionalnih časopisa. Jedan je od osnivača i urednika elektronskog časopisa Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore Peripetija.me, jedinog stručnog pozorišnog časopisa u Crnoj Gori. Od 2011. do 2014. godine, bila je stalna saradnica i članica redakcije crnogorskog časopisa za pozorište, kulturu i izvedbene umjetnosti Gest, u kome je objavljivala tekstove iz oblasti teatrologije, pozorišne produkcije i pozorišne kulturne politike. Od 2010. do 2014. godine djelovala je kao urednica Teorijskog programa i moderatorka razgovora o predstavama Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Od 2012. godine dio je službe za odnose sa javnošću Međunarodnog festivala KotorArt, za koji piše stručne prikaze i intervjue. Bila je učesnik i medijator Okruglih stolova novinara i kritike i razgovora na pozorišne teme na nekoliko institucionalnih i alternativnih pozorišnih festivala u Crnoj Gori i regionu, učestvovala je na brojnim tribinama, simpozijumima, naučnim skupovima i radionicama iz oblasti teatrologije i pozorišne produkcije. član raznih žirija za najbolji dramski tekst, član žirija festivala FIAT 2014. godine, selektor dramskog programa festivala Barski ljetopis za 2017. godinu. Od 2012. god. predsjednica je Izvršnog odbora ASSITEJ centra Crna Gora (Udruženje za razvoj pozorišta za djecu i mlade). Član je i jedan od osnivača Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore. Od 2016. godine saradnik je u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, na predmetima Svjetska književnost realizma i Svjetska književnost modernizma.

Janko Ljumović je diplomirao i magistrirao pozorišnu i radio produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Vanredni je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Bio je direktor Crnogorskog narodnog pozorišta od 2008. do 2015. godine. Učesnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih konferencija i projekata iz oblasti scenskih umjetnosti, menadžmenta u kulturi, medija i kulturne politike. Autor je, urednik i kourednik knjiga i publikacija: Crnogorske studije kulture i identiteta, Representation of Gender minority Groups in Media: Serbia, Montenegro and Macedonia, Crnogorsko narodno pozorište 1953-2013, Produkcija značenja, START-UP Creative Podgorica – Kreativne industrije Podgorice, Platforma za novo djelovanje kulture i Kultura page. U međunarodnim organizacijama bio je član odbora direktora Fondacije za otvoreno društvo – predstavništvo Crna Gora (2008-2011), Nacionalnog Nadzornog odbora Švajvarskog programa za kulturu za Srbiju i Crnu Goru (2003-2006), kao i Regonalnog odbora Švajcarskog programa za kulturu za Jugoistočnu Evopu i Ukrajinu - Pro Helvetia/SDC (2006-2007). Tokom 2015. godine studijski je boravio u SAD u okviru programa International Visitor Leadership Program. Od 2016. do 2017. godine bio je  ministar kulture u Vladi Crne Gore.

Bojan Munjin je novinar i pozorišni kritičar. Pozorišnom kritikom bavi se od početka 80-ih. Pisani ili elektronski mediji u kojima je objavljivao ili objavljuje pozorišne tekstove ili  intervjue s pozorišnim stvaraocima u poslednjih 35 godina su ,,Arkzin” Zagreb, ,,Feral Tribune” Split, ,,Novi list” Rijeka, ,,Zamirzine” Zagreb, Radio Samobor, časopis ,,Kazalište”, Zagreb, ,,Scena” Novi Sad, ,,Dani” Sarajevo, ,,NIN” Beograd, ,,Politika” (kulturni dodatak) Beograd, ,,Novosti” Zagreb, ,,Zarez” Zagreb, I i III program Radio Zagreba i II program Radio Beograda. Osim pozorišnih kritika dugi niz godina piše društvene osvrte ili vodi tribine u različitim medijima vezane za pozorište, a preko pozorišta i za kulturne ili društvene teme. Bio je takođe i voditelj okruglih stolova na Festivalu malih scena u Rijeci, na MES-u u Sarajevu, na BITEF-u u Beogradu i na festivalu alternativnog kazališta PUF u Puli. U tri navrata bio je gostujući profesor na Studiju scenskog dizajna u Novom Sadu. Učestvovao je u selekciji predstava za pozorišne festivale, MESS, Sarajevo, Festival bosanske drame Zenica, Festivala malih scena Rijeka i Jugoslovenskog pozorišnog festivala ,,Bez prevoda” u Užicu. Bio je član žirija pozorišnih festivala MES Sarajevo, Festivala crnogorskog teatra u Podgorici i Budva Grada Teatra. Takođe, dugi niz godina bavio se amaterskim pozorišnim stvaralaštvom. Živi i radi u Zagrebu i Beogradu.

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.