"Teatralije" Veselina Radunovića Književno veče

  • Scena Trg pjesnika
  • Subota 04. Avgust 2018.
  • Vrijeme 21:00

Gosti: Branislava Liješević

Aleksandar Milosavljević, urednik

 

Branislava Liješević je završila  osmogodišnju školu, gimnaziju i Filološki fakultet, grupu Opšta književnost sa teorijom književnosti u Beogradu.

Od 1969. -2002. živi u Budvi.

Svoj profesionalni angažman započinje u Budvi u Gradskoj biblioteci, prvo kao knjižnjičar, bibliotekar a zatim upravnik biblioteke. U biblioteci je zamišljen i izmaštan Grad teatar, koji počinje 1987. kao deo Yu festa koji osmišljava i kreira Ljubiša Ristić. Na prvom i drugom festivalu je član organizacionog odbora. Posle dvije godine festival postaje budvanski kulturni projekt i ona postaje pomoćnik direktora festivala, a već 1990 postaje i direktor JU Grad teatar. Dvanaest godina rukovodi ovim festivalom kao direktor i selektor dramskog programa. To su godine kad se Grad teatar dokazuje  kao vrsni ambijentalni festival, dovodi najbolje predstave iz inostranstva i Srbije a uporedo stvara svoju bogatu produkciju značajnih, čak antologijskih predstava koje osvajaju veliki broj nagrada na festivalima.

Godine 1997. postaje ministar kulture Crne Gore ne prestajući sa angažmanom u Gradu teatru.

U Beograd se vraća početkom 2002. godine kad je izabrana za direktora Sava centra. I na tom mjestu ne prestaje sa pozorišnim angažmanom kao koproducent predstave Hazarski rečnik u režiji Tomaža Pandura. Ponovo su tu gostovanja pozorišta iz Ljubljane, Budimpešte...

Jedan je od osnivača festivala Tvrđava teatar u Smederevu  gdje je pet godina bila umjetnički direktor i selektor. Tvrđava teatar je na svom programu imao izvanredne ambijentalne predstave iz Nemačke, Austrije, Francuske, Rumunije  i Australije kao i predstave iz regiona i Srbije.

Aleksandar Milosavljević

Rođen u Beogradu. Pozorišnu kritiku piše od 1986. za vodeće novine, nedeljnike, časopise, kao i za televizijske i radio stanice u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Bio je selektor ili umjetnički direktor mnogih domaćih pozorišnih festivala i član žirija bezmalo svih festivala u Srbiji i mnogih u regionu. Radio u Narodnom pozorištu Nepszinhaz Subotica, Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, a u Srpskom narodnom pozorištu bio upravnik, direktor Drame, umjetnički direktor i urednik izdavačke djelatnosti.

Uređivao je pozorišne novine „Ludus”, bio član redakcija časopisa „Scena”, „Međučin“, „Teatron”, „Povelja“ i revije „Pozorište“. Priredio specijalni broj Revije UNESCO posvećen pozorištu u Jugoslaviji, koautor je jedinice o YU teatru u Velikoj svetskoj teatarskoj enciklopediji, autor tekstova o domaćoj drami i pozorištu objavljenih u inostranim publikacijama, pa i zborniku Svetsko pozorište Međunarodnog teatarskog instituta. Uređivao ediciju Savremena srpska drama, uređivao i vodio Hroniku BITEF-a RTS-a, vodio razgovore na okruglim stolovima BITEF-a, Sterijinog pozorja, FJAT-a u Titogradu, Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Kotoru, Susreta „Joakim Vujić“, Jakimfesta, BRAMS-a...

U dva maha bio član Umetničkog veća Sterijinog pozorja, predsedništva Saveza dramskih umetnika Srbije, u dva mandata bio predsjednik Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, a danas je član predsjedništva ove asocijacije.

Autor knjiga Pozorišni Direr i drugi zapisi, koautor knjige Pozorište kao sudbina i monografije Forum za novi ples, priredio Zbornik o Mariji Crnobori, Volja za promenom – Bitef 1967-1980, Trećih deset godina Grada teatra Budva, autor je monografije Jasna Đuričić, koautor monografije Dragan Nikolić, gospodin mangup, Teatralije I i II Veselina Radunovića, urednik monografije Dejan Mijač. Eseji su mu objavljivani u monografijama o pozorištima i teatarskim stvaraocima.

Kao dramaturg sarađivao s Ljubišom Ristićem, Ljuboslavom Majerom, Radoslavom Milenkovićem, Kokanom Mladenovićem, Nebojšom Bradićem, Borisom Isakovićem, Željkom Hubačem, Rahimom Burhanom, Sašom Milenkovskim, Loranom Mandonom, koreografkinjom Oliverom Kovačević Crnjanski, performerom Sašom Asentićem...

Dobitnik je nagrade „Zlatno pero“ TANJUG-a za pozorišnu kritiku, dvije Sterijine nagrade za kritiku i Nagrade časopisa „Venac” za esej.

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.