Tanja Mravak Književno veče

  • Scena Trg pjesnika
  • Utorak 31. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Tanja MravakTanja MravakTanja MravakTanja MravakTanja MravakTanja MravakTanja MravakTanja MravakTanja Mravak

Naša žena

Moderator: Vladimir Arsenić

Tanja Mravak rođena je u Sinju 1974. Živi u Splitu gdje radi u Centru za autizam. Kratkim pričama osvojila je nagradu Ekran priče i Prozak, a priče su joj dva puta uvrštene u izbor najboljih hrvatskih priča. Prvom zbirkom priča Moramo razgovarati, Algoritam, Zagreb, 2010., osvojila je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo 2010., nagradu Slavić za autorski prvijenac Društva hrvatskih književnika i posebno priznanje „Slobodne Dalmacije“ za kulturu. Dugogodišnja je sudionica festivala usmenog pripovijedanja Pričigin u Splitu. Kolumnistica je Jutarnjeg lista.

Tanja Mravak nije pisala odmalena. Počela je pisati kratke priče bez ikakve namjere da ih objavi, na Visu, zimi, gdje je radila u školi, kad niko s kopna tamo dolazio nije. Pisala je da nešto korisno učini sa svojim mislima. Poslije je shvatila da je bolje pisati nego da priča uokolo o stvarnim ljudima I stalno upada u probleme. Nagrade je u tome nisu pokolebale. Zamisliti, misliti, konstruirati pa pisati postala je najbolja zabava koju sama sebi može priuštiti, a nada se da ni čitatelju nije dosadna. I izmišlja priče, nek’ se zna, a ako se tkogod prepozna to ne’ ide na njegovu dušu. 

Vladimir Arsenić je rođen u Beogradu 1972. godine. Opštu književnost s teorijom književnosti diplomirao u Beogradu 1997. godine, a magistrirao komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu 2005. godine tezom o Danilu Kišu. Redovni je saradnik internet portala versopolis.com i booksa.hr. Tekstove objavljivao za e-novine.com, xxymagazin.com, Beton, Quorum, Polja, Peščanik, Proletter. Bio mentor na projektu Criticize this! Sa Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja Hila u beogradskoj Meduzi. Stalni je saradnik susreta Cum grano salis u Tuzli. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa prijateljima uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju vodi zajedno sa Srđanom Srdićem. Član je PEN BiH.Podržava Tottenham Hotspur FC.

 

Opis knjige

Mitskih sedam godina prošlo je od objave prve zbirke priča Tanje Mravak Moramo razgovarati, o kojoj se nije prestalo razgovarati. Zbirka od jedanaest priča Naša žena donosi novu, još veću kvalitetu na, sa četiri nagrade za književnost utvrđenoj, podlozi.

Od jedanaest priča dvije, „Meso“ i „Duša kuće“ govore o ljubavnim vezama, dok ostale govore o različitim porodičnim odnosima i njihovim akterima, pa bilo to i iz perspektive ljubavnice- manipulatorke, kao u antologijskoj naslovnoj priči i psihološkoj studiji.

Teško je opisati s koliko malo riječi Tanja Mravak postiže puno, da to znamo bili bismo ona, a ona ne bi bila jedna i jedina. Minimalnim i nenametljivim jezikom, realističkim sredstvima, uglavnom dijalozima za koje dobar scenarist ubija, Tanjine priče otkrivaju grčeve u likovima i pletu dinamične fabule o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju izrečenu ili češće prešućenu, u pravilu unutarnju, osobnu dramu. Zakotrlja se iz nevine situacije groteska, komedija koja nikada nije samo smiješna nego sa sobom donese i nešto melankolije, tuge ili sućuti, empatije i s patološkim – djedom piromanom, recimo.

Ova je knjiga i karta našeg patrijarhata. Likovi imaju jasno zacrtane rodne uloge, neki su im sluge, drugi ih nadilaze, a jedan miš u priči zna biti dovoljan i da se te uloge zamijene. Ove priče govore o sitnicama i njihovim strašnim posljedicama.

 www.hena-com.hr

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.