Dejan Atanacković Književno veče

  • Scena Trg pjesnika
  • Petak 27. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Dejan AtanackovićDejan AtanackovićDejan AtanackovićDejan AtanackovićDejan AtanackovićDejan AtanackovićDejan AtanackovićDejan AtanackovićDejan AtanackovićDejan Atanacković

U saradnji sa JU “Narodna biblioteka Budve”

Dejan Atanacković

Luzitanija

Moderator: Stanka Stanojević

Gost biblioteke: dr Predrag Zenović

Dejan Atanacković (Beograd, 1969) predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umjetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci. Sarađuje sa firentinskim Muzejom prirodnih nauka na predmetu Body Archives, posvećenom istoriji predstava ljudskog tijela. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. Kao vizuelni umjetnik, od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Dobitnik je NIN-ove nagrade za svoj prvi roman Luzitanija u izdanju Besne kobile (2017).

- Roman Luzitanija dovodi u vezu dva naizgled nepovezana subjekta Prvog svjetskog rata: istoimeni putnički brod i psihijatrijsku bolnicu u Beogradu. Maja 1915, Luzitanija je pod čudnim okolnostima potopljena torpedom njemačke podmornice, a oktobra iste godine, Beograd osvajaju autrijsko-njemačke trupe. Psihijatrijska bolnica stiče eksteritorijalni status, a na njenom tlu ubrzo nastaje neobična parlamentarna republika koju zajedno osnivaju osoblje i pacijenti. To je početna tačka oko koje se u romanu grade brojne priče o traganju, nestajanju, ludilu, progresu, i besmislu rata. Veštom naracijom, nalik na postupke magičnog realizma, ironičnim stapanjem istorijskih činjenica i fikcije, kao i stvarnih i izmišljenih ličnosti, čitalac je vođen kroz kilometre raznovrsnih ambijenata: bolničke hodnike, apsurdne tunele Zapadnog fronta, balkanske šume, ulice Beograda, Njujorka, Beča, sve do oniričkih sala firentinskog Muzeja prirodnih nauka. Roman nudi bogat repertoar slika tela, telesnosti, ljudskih i životinjskih, a struktura romana podseća na svojevrstan wunderkammer. Liniju vodilju romana čini i konstantni dijalog o odnosu pojmova razuma i ludila, sumnja u njihovu suprotnost, i uporedno definisanje ljudske gluposti koja se nazire u brojnim povodima i ishodima modernog doba.

www.besnakobila.wordpress.com

-Pacijenti su se utrkivali ko će najprije toj riječi smisliti značenje, jer, kako raskošna mašta umno oboljelih nalaže, ništa u životu ne može da bude samo jedna stvar, a da istovremeno ne bude još stotinu drugih. I ako bi nekom palo na pamet da tih poslednjih dana septembra 1915, neposredno prije početka bombardovanja, u bolnici spreovede anketu sa pitanjem: šta je Luzitanija?, odgovora bi bilo koliko stanovnika ove ustanove zajedno. Za neke je to bila rijeka, za druge drvo, treći su je smatrali naslovom neke antičke komedije, četvrti retkom bolešću. Neko ju je smatrao ženom, neko pticom, a bilo je I mišljenja da je reč o najdaljem kutku hiperborejske zemlje. Tačnije, svako je, bez sumnje, znao da je Luzitanija jedna ogromna potonula barka, ali je ujedno svakom bilo jasno da ta barka, na mračnom morskom dnu, daleko od pogleda, sada u sebi nosi tu neobičnu mogućnost da bude bilo šta.

Stanka Stanojević rođena je 1977. godine na Cetinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i književnost.Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, „Ratkovićeve večeri poezije“, „Trg pjesnika – Grad teatar Budva“, „Makarijevo slovo“, Međunarodni Beogradski festival poezije – „Trgni se! Poezija“, „Festival poezije mladih“ – Vrbas, „Prvi regionalni pjesnički susreti“ – Brčko  itd. Dobitnik je priznanja i nagrada na festivalima poezije.

Objavila je tri pjesničke zbirke: „Nijemo govori ljubav (INTER NOS)“ 1998. godine, „Pjesme“ 2003. za koju je dobila nagradu „Spasoje Pajo Blagojević“ i „Tajna polomljenih sitnica“ 2012. godine. U oktobru 2017. iz štampe je izašla i koautorska zbirka poezije “Personalni karusel” čiji je izdavač Narodna biblioteka Budve.

Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski i slovenački jezik i objavljivane  u mariborskoj reviji za kulturu i društvo „Dialogi”, zatim u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja „Ars“, „Književnom zapisu“,  u „Inflight“ magazinu i drugim.

Radi kao organizator književnog programa u Narodnoj biblioteci Budve. Živi u Podgorici.

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.