Marina Šur Puhlovski Književno veče

  • Scena Trg pjesnika
  • Srijeda 25. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Marina Šur PuhlovskiMarina Šur PuhlovskiMarina Šur PuhlovskiMarina Šur PuhlovskiMarina Šur PuhlovskiMarina Šur PuhlovskiMarina Šur PuhlovskiMarina Šur PuhlovskiMarina Šur PuhlovskiMarina Šur Puhlovski

Igrač

Moderator: Olja Knežević

Marina Šur Puhlovski

Rođena je u Zagrebu gdje je završila gimnaziju te komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. U mladosti se bavila novinarstvom, neko vrijeme književnom kritikom, poslije isključivo umjetničkom prozom. Piše priče, romane, putopise, eseje, dnevničku prozu. Dobitnica je više nagrada za kratke priče („Večernji list“, „Književni krug Karlovac“ i dr.) te nagrade „Zvane Črnja“ za najbolju knjigu eseja 2015. Živi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.

Objavljene knjige: Trojanska kobila, roman, Mladost, Zagreb, 1991. Drugo izdanje, 2007; Zec na tavanu, zbirka priča, Meandar, Zagreb, 1996; Tajni život, kratke proze, Area, Zagreb, 1998; Zatočeno znanje, pjesme u prozi, Stajergraf, Zagreb, 1999; Ništarija, roman, Stajergraf, Zagreb, 1999; Pripovjest o bivšoj pjevačici, bivšem sucu banskog stola, bivšem upravitelju kaznenog logora i bivšoj logorašici..., pripovjesti, Area, Zagreb, 2000; Ispod stola, kratke priče, AGM, Zagreb, 2001; Zapisi s koljena, putopisna proza, Mozaik knjiga, Zagreb, 2002; Orada, kratke priče, POP&POP, Zagreb, 2002; Izvandnevni zapisi, proza, DHK, Zagreb, 2003; Antipojmovnik, mini-eseji, Stejgraf, Zagreb, 2005; Nesanica, roman, Profil, Zagreb, 2007; Novi zapisi s koljena, putopisna proza, SysPrint, Zagreb, 2008; Dnevnik izdržljivosti, dnevnička proza, Stajergraf, Zagreb, 2009; Ljubav, roman, Ljevak, Zagreb, 2010; Smisao tradicije, esej, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, BiH, 2012; Književnost me iznevjerila, Alfa, Zagreb, 2015; Romantične pripovijesti, Slavica film, Zagreb, 2015; Igrač, VBZ, Zagreb, 2017.

 

Olja Knežević

Rođena je u Podgorici, srednju školu završila u Kaliforniji, fakultet za engleski jezik i književnost u Beogradu, u Londonu, na Birkbecku, magistrirala kreativno pisanje. Trenutno živi u radi u Zagrebu. Članica je hrvatskog društva pisaca, HDP. U različitim je antologijama i književnim časopisima objavljivala priče na crnogorskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Za crnogorske i hrvatske novine napisala je preko osamdeset kolumni/priča, a neke od njih čine zbirku pod nazivom ‘Londonske priče juga,’ objavljenu 2013. godine.

Romani: ‘Milena & druge društvene reforme’ – prvi put objavljen 2011; ‘Gospođa Black’, prvi put objavljen 2015.

-U romanu Igrač Marina Šur Puhlovski duboko zasijeca u maligne porodične odnose I razobličava hipokriziju društva u kojem živimo. Pripovjedačica dolazi u posjetu svekrvi Bernardi u starački dom, zatiče je kako spava, pa odluči da je neće buditi, nego će radije pričekati da se sama probudi. U tih petnaestak minuta čekanja zbijen je cijeli roman u kojem pripovjedačica virtuozno tranšira odnose unutar svoje porodie, razobličava sve ključne životne 'poduhvate' majke i očuha svog muža Maksa, pokazuje koliko su se pogubno upisali u karakter svog sina, te koliko se i sama slabo nosi s Maksovim ljudskim slabostima. U sve je utkan i Maksov mladenački autobiografski roman, kao i Bernardini zapisi, čime se usložnjava perspektiva i daje glas svakom liku u tekstu.

Ukratko, Marina Šur Puhlovski napisala je kompleksan, gust, mračan i moćan roman.

-'Kada bi se Hijeronimus Boš ponovo rodio i kada bi mu neki moćnik naručio da opet naslika Sedam smrtnih grijehova, sve o ljudskoj naravi i njezinim izopačenjima našao bi u ovom romanu: oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srdnja i lijenost. Marina Šur Puhlovski osvjetljava u metafizičkom smislu život svojih protagonista, dopire do srži svake sudbine i onog što je nadživljava, što postoji u smrti i ništavilu uprkos. Stvaralačkom energijom podastire nam te sudbine, ne da bismo im sudili, nego da bismo u njima i kroz njih vidjeli vlastitu sudbinu. Ovaj roman vratit će vam vjeru u književnost kao umjetnost, u to da postoje autorice/autori koji nam šire obzorja, koji nam daju smisao i bivanja i pisanja.'

Jadranka Pintarić

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.