Nenad Šaponja Književno veče

  • Scena Trg pjesnika
  • Petak 20. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Nenad ŠaponjaNenad ŠaponjaNenad ŠaponjaNenad ŠaponjaNenad ŠaponjaNenad ŠaponjaNenad ŠaponjaNenad ŠaponjaNenad Šaponja

Izgledam, dakle nisam

Moderator: Mileta Aćimović Ivkov

Nenad Šaponja (1964. Novi Sad), pjesnik, esejista i kritičar, čiji su stihovi prepoznatljivi u savremenoj srpskoj poeziji po stilskoj perfekciji, hermetičnosti i metafizičkim uvidima. U oblasti književne kritike promoviše postmodernu poetiku i ideosinkretički interpretativni pristup književnim djelima, koji podrazumjeva življenje u književnosti. Desetak godina je pisao kritike za Politiku. Pored poezije i kritike, piše i kratke priče i putopisnu prozu.

Njegova prva zbirka poezije Đakonda (1990) dobila je Brankovu nagradu, tada najznačajniju jugoslovensku nagradu za mlade pjesnike. Njegova zbirka eseja Bedeker sumnje (1997) ovjenčana je nagradom Milan Bogdanović a takođe je dobila i Prosvetinu nagradu za knjigu godine. Najnovija pjesnička knjiga Izgledam, dakle nisam (2017) dobila je nagradu „Miroslav Antić“.

Njegova bibliografija uključuje sledeće poetske zbirke: Odrazi varke (1993), Očiglednost (1996); More (1998); Četiri poeme (2000); Slatka smrt (2012); knjigu izabranih stihova Postoji li dodir tvoje duše? (2014), kao i zbirke kritika i eseja: Autobiografija čitanja (1999) i Iskustvo pisanja (2001). Objavio je i knjigu putopisa Brisel se da prehodati lako (2018). Priredio je i nekoliko antologija od kojih je najznačajnija, Prosvetina knjiga krimi priče (2002). Poezija mu je prevođena na engleski, španski, italijanski, poljski i rumunski jezik.

2012. godine osnovao je izdavačkue kuću AGORA, danas  jednog od najistaknutijih srpskih izdavača, sa jedinstvenim mjestom u ovom polju, zahvaljujući širokim interesovanjima i kvalitetnom izboru. Kao glavni urednik i izdavač, potpisao je preko 350 naslova. Brojne knjige koje je objavila AGORA nagrađene su najprestižnijim literarnim priznanjima.

Mileta Aćimović Ivkov rođen je 1966. godine u Bogatiću. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao urednik u izdavačkim kućama Narodna knjiga i Nolit. Sada je glavni urednik Književnog magazina. Poeziju, esejistiku i književnu kritiku objavljivao je u listovima, časopisima, naučnim zbornicima i publikacijama.

Objavio je sledeće knjige: Dno (Prosveta, Beograd, 1995), Svet i pesma (Povelja, Kraljevo, 2010) i Pesničke zagonetke (Službeni glasnik, Beograd, 2011).
Za poeziju je dobio „Brankovu nagraduˮ, a za književnu kritiku nagradu „Milan Bogdanovićˮ.
Živi u Beogradu i Banovom Polju, u Mačvi.

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.