Akademski hor Collegium musicum Koncert

  • Scena Između crkava
  • Nedelja 15. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Akademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicumAkademski hor Collegium musicum

Dirigent: Dragana Jovanović

 Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu prof. Vojislava Ilića, a čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog osnivanja pa sve do današnjih dana dirigent Akademskog hora Collegium musicum je prof. Darinka Matić-Marović. Od 1971. godine do danas hor je održao preko 3000 koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Irska, Španija, Rumunija, Bugarska, Norveška, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Njemačka, Portugal, Švedska, Belgija, Grčka, Kipar, Turska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Argentina, Brazil, kao i u Meksiku, Kubi, Ekvadoru, Rusiji, Belorusiji, Ukrajina, Litvanija, Letonija, Estonija, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, Kini, Tajvanu, Južnoj Koreji i tako dalje).

Izuzetno uspješne nastupe Akademski hor Collegium musicum, imao je na renomiranim svjetskim festivalima kao što su: Praško proljeće, Žorž Enesku, Berlinske festivalske nedjelje, Flandrijski festival u  Gentu Festival vokalne muzike u Brnu, Festival duhovne muzike u Moskvi, Svjetski festival omladine i studenata u Berlinu i Havani, Festival u Puebli i Tepozotlanu, Festival duhovne  muzike u Palermu, Muzički dani u Trstu, Festival u Atini, Delfima, Levadiji, Atalanti, Kastoriji, Krfu, festivali u Turu i Tulonu, i drugi. Ovaj ansambl je na svim međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao osvajao najviša priznanja, uglavnom prve i specijalne nagrade (Areco, Langolen, Goricija, Nagrada BBC-a...). Akademski hor Collegium musicum sa dirigentom Darinkom Matić Marović je na XXIX Međunarodnom festivalu pravoslavne duhovne muzike Hajnovka 2010 u Poljskoj osvojio tri prve nagrade – prvu nagradu za pobednika u kategoriji muzički obrazovanih horova, Darinka Matić Marović je proglašena za najboljeg dirigenta, a Poljska nacionalna televizija je hor proglasila za laureata prvih mjesta u svim kategorijama i dodelila grand prix za cjelokupni scenski utisak.

Hor je snimao za Radio-Televiziju Srbije, Nacionalni Radio Norveške, RAI, RTV Meksiko i druge. Na repertoaru hora nalaze se kompozicije autora iz raznih perioda, od XI vijeka do savremenih autora. Visok profesionalni nivo i umjetnička kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela. U svojoj istoriji od 40 godina hor ima preko 200 premijernih izvođenja.

 

Dr um. Dragana Jovanović diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Odseku za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod prof. Matsa Nilsona u okviru projekta The Art of Choral Singing, Kraljevskog koledža za muziku iz Štokholma. Dobitnik je Nagrade iz Fonda Predraga Miloševića za najboljeg studenta dirigovanja.

Kao profesor i dirigent mešovitog hora, gudačkog i simfonijskog orkestra Srednje muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, postigla je izuzetne rezultate u umjetničkom i pedagoškom radu, za šta je više puta nagrađivana. Bila je angažovana kao korepetitor Operskog Studia Narodnog pozorišta u Beogradu i korepetitor i dirigent Mešovitog hora Radio Televizije Srbije. Kao asistent dirigenta, prof. Darinke Matić Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum, imala je priliku da radi na značajnim vokalnim i vokalno – instrumentalnim djelima i sarađuje sa brojnim dirigentima: Zubinom Mehtom, Urošem Lajovicem, En Šaom, Piterom Robinsonom, Frančeskom La Vekijom, Mladenom Jaguštom, Bojanom Suđićem, Sašom Britvićem... Pripremala je gostovanja ovih horova na takmičenjima i učestvovala kao drugi dirigent na festivalima i turnejama u Srbiji i inostranstvu (Grčka, Kipar, Rumunija, Mađarska, Poljska, Slovenija, Austrija, Italija, Španija, Belgija, Francuska, Velika Britanija, Irska, Švedska, Turska, Rusija, Belorusija, Kina, Južna Koreja, Meksiko, Ekvador, Argentina, SAD).

Zaposlena je na mjestu vanrednog profesora za horsko pjevanje i dirigovanje na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Sa Mešovitim horom FMU i Akademskim horom Collegium musicum ostvarila je veliki broj koncerata u Srbiji kao i koncertne turneje u Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Španiji i na Tajvanu, ali i gostovala na domaćim festivalima kao što su Bemus, Tribina kompozitora, Mixer festival, Harfafest, Horovi među freskama (2004. godine je sa horom Obilić dobila nagradu Vojislav Ilić za autentično izvođenje duhovne muzike) u Beogradu, Internacionalne Niške horske svečanosti i Muzički edikt u Nišu, Dani srpskog duhovnog preobraženja u Manasiji, Međunarodni festival kamernih horova u Kragujevcu, Cinema City festival u Novom Sadu i drugi. Više nastupa održala je i sa Simfonijskim orkestrom istog fakulteta.

Dragana Jovanović je autor više intemedijalnih projekata (Sirene, Mokranjac 1914 – 2014, Voda, Zmija-Zmaj-Smederevo Grad), trotomne knjige Antologija srpske muzike za dečje i ženske horove kompozitora druge polovine 19. i prve polovine 20. vijeka, kao i više radova, seminara i radionica iz oblasti dirigentske interpretacije i horskog pjevanja. Dobitnik je Nagrade za najbolji koncert u 2013. godini koju dodjeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije 2014. godine i priznanja Vidovdanski vitez 2018. godine.

Trenutno je angažovana i kao dirigent Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.