Barufe Teatar

  • Scena Između crkava
  • Petak 13. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
BarufeBarufeBarufeBarufeBarufeBarufeBarufeBarufeBarufeBarufeBarufe

Gledališče Koper/Slovensko stalno gledališče, Trst/Istarsko narodno kazalište, Pula /Slovensko narodno gledališče, Nova Gorica

Karlo Goldoni, Predrag Lucić

Barufe

Prevod: Daniel D. Malalan, Petra Blašković, Patricia Jurinčič, Nataša Ralijan
Režija: Vito Taufer

Muzika: Damir Halilović Hal
Scenografija: Voranc Kumar
Kostimografija: Barbara Stupica

Igraju: Gojmir Lešnjak Gojc, Marjuta Slamič, Maša Grošelj,  Rok Matek, Iztok Mlakar,  Petra Blašković,  Patricia Jurinčić, Nika Ivančić, Kristijan Guček, Andrej Zalesjak,  Luka Cimprič, Igor Štomulak, Gorazd Žilavec

RIJEČ REDITELJA:

Kako je istaknuo redatelj Vito Taufer, tema je predstave iznimno aktualna. Lucićeva adaptacija Goldonijeve komedije "Ribarske svađe" prenesena je iz Mletačke lagune u Istru, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije i predstavlja svojevrsnu metaforu današnje Evropske Uniju. U komediji je venecijanski dijalekt zamijenjen narječjem hrvatske i slovenske Istre.

Predstava se doslovno ne odnosi na dnevnopolitičku situaciju, više je to metafora multietničkoga i multikulturalnog svijeta "u kojem vlast iskorištava maloga čovjeka, čovjeka na rubu, marginaliziranoga i pauperiziranoga ribara, s kojim vlast manipulira kao kmetom na političkoj šahovnici", napomenuo je Taufer.

RIJEČ AUTORA:

Karlo Goldoni: Le baruffe chiozzotte/Ribarske svađe 

U prvom zajedničkom pozorišnom projektu koji bi povezao četiri profesionalna teatra obalnoga prostora iz tri države – Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište iz Pule (Hrvatska), Gledališče Koper (Slovenija), Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice (Slovenija) i Slovensko stalno gledališče iz Trsta (Italija) – u koparskom Gledališču se začela ideja o predstavi Ribarskih svađa (Le baruffe chiozzotte) velikog italijanskog komediografa Karla Goldonija u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera.

Zašto baš Goldoni i zašto baš njegove Ćozotske barufe kao prvi izbor za koprodukcijsku predstavu ova četiri pozorišta? Ne samo zato što se taj tekst odavno udomaćio na pozornicama s ove obale Jadrana i postao dio klasičnog repertoara hrvatskih i slovenskih pozorišta, s inscenacijama koje su se – na radost brojne publike – igrale ne samo godinama već i desetljećima. Ne samo zato što su neke od tih predstava postale nezaobilazno mjesto u teatrološkoj literaturi o Goldoniju, gdje se pojedine Ribarske svađe s naših pozornica spominju s respektom sličnim onome što ga uživa najglasovitije uprizorenje Ćozotskih barufa – ono u režiji Đorđa Strelera u milanskom Piccolo teatru.

U barufama Goldonijevih ribara, njihovih obitelji i batelanata pred podozrivim očima pomoćnika kancelara i izvjestitelja Kriminala prepoznali smo u prvom redu barufe ovog svađalačkog vremena. U melodioznom i pitoresknom govoru Goldonijevih Ćozota osjetili smo zov da pozorišno progovorimo na tri jezika – italijanskom, slovenskom i hrvatskom – i na bogatim dijalektalnim varijetetima Istre, Krasa i Trsta. U Goldonijevoj ljudskoj a ne božanskoj komediji pronašli smo komički ključ za iščitavanje teško popravljivih ljudskih naravi i još kompliciranijih društvenih odnosa gdje gotovo da i nema sklada izuzev – svađalačke harmonije.

Prihvatili smo, ukratko, ljudski i umjetnički izazov da Goldonijevom klasičnom komedijom pokušamo ispričati živu priču ovog vremena i prostora, priču koja nadilazi državne granice, predstavu koja upravo zbog svoje višejezične razigranosti i kulturalne pluralnosti, što ih donose glumci iz četiri pozorišne kuće, može dosegnuti nove razine razumijevanja. Pa makar se – što bi rekao Veselko Tenžera – i posvađali. Onako goldonijevski, ribarski, ćozotski, mediteranski. A sve uz smijeh.

I uz nadu da će se zajednička pozorišna avantura započeta Ribarskim svađama nastaviti. 

Predrag Lucić

www.ink.hr

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.