Ikona i likovna dekonstrukcija Izložba

  • Scena Santa Marija
  • Srijeda 04. Jul 2018.
  • Vrijeme 21:00
Ikona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcijaIkona i likovna dekonstrukcija

Izložba će biti otvorena od 4.07. do 18.07.

Autori izložbe: Arsen Savadov, Dmitrij Gutov, grupa "Electroboutique" (Aleksej Šulgin i  Aristarh Černišev)

Arsen Savadov/Projekat ,,Underground 2000” (,,Podzemlje 2000”)

Arsen Savadov je poznati ukrajinski konceptualni fotograf i slikar jermenskog  porijekla. Rođen je 1962. godine u Kijevu, u porodici Vladimira Savadova, ilustratora knjiga, koji je porijeklom iz Bakua u Azerbejdžanu. Studirao je slikarstvo u umjetničkoj školi ,,State Art School Shevchenko”. Diplomirao je na Umjetničkom  institutu u Kijevu (Kiev Art Institute), gdje živi i radi.Tokom devedesetih, Savadov je postao poznat po projektu ,,Deepinsider", revolucionarnom za to vrijeme, koji se sastoji od serije fotografskih radova  uključujući ,,Donbass–Chocolate" (,,Donbas-Čokolada”) i ,,Fashion on the Cemetery" (,,Moda na groblju”). Njegovo ime je pogotovo postalo prepoznatljivo nakon projekta sa rudarima u baletskim haljinama– pačkama  (serija fotografija "Donbass-Chocolate").
Kao nastavak šokantnih priča kroz fotografiju 1999. godine nastala je serija ,,Underground 2000" – serija slika koje su reprodukovale fragmente Đotovih fresaka  u rudnicima soli.

Monasi su oduvijek živjeli i u skitima (malim manastirima, zajednicama monaha) i kelijama. Napravili smo ovu seriju fotografija u rudnicima soli. Tamo je nekada bila bolnica za liječenje tuberkuloze, a u početku - napušteni rudnici. Postoje jasle gdje su pacijenti spavali. Spuštali su ih na dubinu od 600 metara, a zatim podizali nazad. Činjenica je da mikroorganizmi ne žive u slanim pećinama, jer bi tu propali za pola sata ...U mojim radovima nema pritisaka ideologije, ali je prisutna umjetnost. Kada dostignete visok nivo umjetnosti, za to postoje i drugačiji kritičari i cenzure. Smjer kojim se vodim je istaknuta antropologija, doba preporoda. Krećem se prema epicentru smisla - čovjeka, molim vas obratite pažnju.

 

Dmitrij Gutov/Skulpture od metala - Trinity and the Annunciation from the project E’IK’ΩN, 2012 (Trojstvo i Blagovijest iz projekta E'IK'ŌN, 2012.)

Dmitrij G. Gutov je ruski umjetnik i teoretičar umjetnosti.Rođen je 10. decembra 1960. godine u Moskvi. Od 1978. do 1980. studirao je na Psihološkom fakultetu Moskovskog državnog pedagoškog univerziteta V.I. Lenjin (Psychological Faculty at the Moscow State Pedagogical University of V.I. Lenin). Takođe u Moskvi, na Fakultetu javnih zanimanja (Faculty of public professions - FOP) bio je angažovan u akademskom crtanju pod rukovodstvom Mihaila Maksimoviča Kukunova.

Dmitrij Gutov predstavlja novu seriju svojih trodimenzionalnih radova u metalu. Ovaj put uzima kao izvor drevne ruske ikone. Rad sa ikonografijom sasvim je logičan sa formalne tačke gledišta, s obzirom na to da je dobro poznato da se ikone temelje na tzv. ,,exempla” – crtanim uzorcima slika- jednom skupu crteža koji je bio u vlasništvu praktično svakog profesionalnog ikonopisca. Sam Gutov tvrdi da je odlučio da ne koristi nijedan od pomenutih crtanih uzoraka  (,,exempla”), koji su ,,preživjeli” u arhivima zbog toga koliko su standardiziovani. Zaista, kreativni trenutak u ruskoj ikoni ne nastaje činom kopiranja i ponavljanja, već baš potiče iz ,,neuspjeha”, tj. nastaje onda kada dođe do nepredviđenog odstupanja od izvornih formi. Vrlo je teško odrediti žanr tih umjetničkih radova. Recimo, jedna ravna ukrasna  metalna ,,rešetka" (ukrasna rešetkasta ploča) napravljena je u neobičnom obliku dimenzionalne skulpture. Čim se posmatrač ovakve skulpture  malo pomjeri udesno ili ulijevo, slika počinje  da se izobličava ili iskrivljuje. A to izobličenje  prolazi kroz sve faze razvoja ruske umjetnosti u 20. vijeku, od kubizma preko ekspresionizma, do radikalne apstrakcije. Štaviše, ,,lijevo" i ,,desno" su riječi koje u političkom govoru označavaju političke orijentacije. Da li je moguće da su se sve te distorzije desile zbog pretjerane politizacije umjetničke vizije? Zbog uplitanja stvarne politike u umjetnost, bilo da se radi o  ,,desno" ili o ,,lijevo"? Neka ova pitanja ostanu Damoklov mač, bez pretpostavljanja definitivnog i određenog odgovora.

Gutovova umjetnička djela su doslovno otjelotvorenje istorije umjetnosti. Taj prikaz gotovo cjelokupne istorije umjetnosti 20. vijeka nastaje  iz jednostavnog i prirodnog čina kruženja oko skulpture. U tradicionalnoj skulpturi (puna plastika), posmatrač dobija različite perspektive istog volumena koji posmatra; međutim, u Gutovovim skulpturama ovaj volumen ne postoji, i svaka nova perspektiva poriče i negira prethodnu. Ovdje se istorija umjetnosti doživljava kao fizičko kretanje tijela u prostoru.

 

Art - grupa ,,Elektroboutique"/Aleksej Šulgin i  Aristarh Černišev - Jesus Touch, 2014 (Isusov dodir, 2014.)

,,Electroboutique” je jedinstvena kompanija koja se bavi proizvodnjom kreativne elektronike, ujedno je i galerija medijske umjetnosti i umjetnički nastrojen kolektiv. Naši proizvodi razvijaju se u savremene tehnološke oblike, - jednostavne, tj. korisniku prilagođene elektronske uređaje i kompjuterske programe, koji su istovremeno i svojevrsna umjetnička djela. Naši proizvodi postoje izvan nacionalnih i kulturnih granica; mogu se vidjeti u modernim enterijerima, kao i na savremenim umjetničkim izložbama i na umjetničkim sajmovima. Naši sjajni  proizvodi nastali su spajanjem ,,cool” estetike sa informacionim tehnologijama, modernim dizajnom, pop artom i obradom podataka u realnom vremenu. Naše tehnike spajaju ,,open source” (otvoreni kod) i ,,proprietary solutions” (usluge koje pruža konkretno jedan prodavac ili kompanija) sa najboljim izumima u domenu medijske umjetnosti proteklih desetljeća. Prateći najnovije kritičke diskurse, stvaramo savremene umjetničke proizvode prilagođene tržištu.

,,Jesus Touch” je rezultat  tehnoloških, vizuelnih i komunikacijskih mogućnosti modernog svijeta. To nije samo ,,umjetnički” interfejs, tj. komponenta za pokretanje slike dodirom, već i interaktivni prozor u paradoksalni svijet moderne tehnokulture.

,,Electroboutique” se kroz svoj rad upravo bavi tehnologijom koja se širi na sve sfere vašeg života. Ne brine o vlasnicima autorskih prava i njihovoj ideji ,,svetog". U nekom trenutku moramo prihvatiti pravo na  tehnologiju, nauku i umjetnost kako bismo slobodno iskoristili kulturno nasleđe čovječanstva; a i religija je definitivno dio toga. Stotine umjetnika doprinijelo je svojim talentom i energijom u stvaranju Isusovog lika na isti način na koji i današnji umjetnici doprinose prikazivanju ,,heroja"  moderne industrije zabave. Slike iz skorijeg perioda podliježu striktnim propisima o autorskim pravima kompanija koje su nosioci tog prava, na osnovu sofisticiranog pravnog sistema. Ipak, te slike slobodno kruže u popularnoj kulturi i prikazuju se u potpuno drugačijim kontekstima (u odnosu na one u kojima bi ih trebalo predstavljati).

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.