Bog masakra Teatar

  • Scena Crvena komuna, Petrovac
  • Srijeda 16. Maj 2018.
  • Vrijeme 20:00
Bog masakraBog masakraBog masakraBog masakra

Jasmina Reza

BOG MASAKRA

Režija: Siniša Evtimov

Scenografija i izbor muzike: Siniša Evtimov

Konsultant – lektor: Dubravka Drakić

Izbor kostima: Marija Vujović

 

Igraju:

Marija Labudović

Jelena Đukić

Vule Marković

Omar Bajramspahić

 

O predstavi

Za svađu su nekad bili potrebni dvoje, danas samo jedno.

Incepcija problema počinje sa svađom između dvoje djece od 6 godina, koja se završava fizičkim posljedica­ma po jednog od njih.

Priča počinje, uveče poslije ovog incidenta, kada roditelji ove djece, odluče da sjednu i razgovaraju o problemima.

Dva bračna para su relativno mladi životni saputnici, ro­ditelji, različitog miljea, suprotnih obrazovnih metoda i pogleda na svijet i život uopšte. Kako se odvija veče, upoznajemo roditelje i njihove priče, a prividno ljubazna diskusija se pretvara u takmičenje glasnog govora, iraci­onalnih argumenata, govora mržnje, šovinizma, mizogi­nije, rasne netrpeljivosti i homofobije.

Napeta atmosfera i sporovi o ovim temama, otkrivaju višeslojnost karaktera, a to je izazov za svakog glumca.

Emocionalni pokretači se uključuju i isključuju, a so­pstveni prostor i granice su pod stalnim napadom.

U ovom ratu riječi, roditelji, pod pritiskom otkrivaju svoje najmračnije strane, uprkos najboljim namjerama,Intelektualni masakr regresira u dječiju svađu, a publika je kao voajer uvučena u priču, koja djeluje užasno za­bavno sa strane, ali na tik možda prepozna sebe u istoj situaciji.

Bog masakra, je satiričan komentar modernog vreme­na, evolucionih odstupanja, emocionalnog kanibalizma i svakodnevnog pritiska od strane materijalnog svijeta, koje bez mnogo napora, čini da zaboravimo iskonsko humanističke osnove našeg postojanja, usisavajući nas u crnu rupu, na putu ka sopstvenoj ekstinkciji.

Naravno ako se ne probudimo i ne promijenimo.

Ovo je priča o pokušaju da se probudimo, da pogleda­mo duboko u sebe i da razumijemo zašto smo ovdje i šta sa tim.

Siniša Evtimov

 

Siniša Evtimov rođen je 1976. u Skoplju. Diplomirao je 2000. godine na Fakultetu za dramske umjetnosti u Skoplju, na odsjeku za pozorišnu režiju u klasi profesora Slobodana Unkovskog.

Još od ranih studentskih dana aktivan je na makedonskoj pozorišnoj sceni.

Isto važi i za makedonsku kulturnu scenu, koju je još od ranih devedesetih zajedno s brojnim istomišljenicima (mu­zičarima, strip-crtačima, pozorišnim i filmskim rediteljima, glumcima, dizajnerima, DJ-ima, slikarima, hakerima) obilje­žio osnivanjem PMG kolektiva - makedonske umjetničke organizacije.

Od 2007 radi kao režiser u Makedonskom Narodnom Teatru. Do sada je postavio preko 20 pozorišnih komada na scena­ma Makedonskih pozorišta. U posljednjoj deceniji se pro­filisao i etablirao kao reditelj čiji komadi su favoriti publike, tako da već za sobom ima produkcije koje igraju po neko­liko godina, sa preko 200 izvođenja, svi u žanru komedije. Sumnjivo Lice, Stjuardese, Vardarski Pastuvi, su samo neki od naslova, koje pune sale u Skopskim pozorištima.

Ovo je drugi put da radi van Makedonije, nakon HNK, Split, Hrvatska, predstava PRAZNI GRAD (2008).

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.