Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina) Koncert

  • Scena Santa Marija
  • Ponedeljak 14. Avgust 2017.
  • Vrijeme 21:30
Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina)

Predrag Janković (harmonika)

Miran Begić (violina)

Saradnja sa Muzičkom akademijom Cetinje

Predrag Janković je rođen 1976. godine u Podgorici. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića. Studije harmonike završio je na Muzičkoj akademiji "A. Neždanova" u Odesi (Ukrajina) u klasi prof. Vladimira Murze, sa prosječnom ocjenom 10. Magistarske studije završio je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajne ,,Petar Ilič Čajkovski’’ u Kijevu, u klasi prof. Pavela Fenjuka. Laureat je brojnih nagrada i priznanja. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Slovačka, Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija,Španija i Portugalija). Snimio je CD "Virtouzna harmonika" koji je ujedno i prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori. 
Član je svjetske konfederacije harmonikaša. Osnivač je prvog Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku pod nazivom ,, Harmonika Fest’’, koji se održava na Cetinju, a na kojem su nastupili veoma značajni svjetski umjetnici: Renco Rudjeri, Stjepan Hauser, Petar Marić i drugi. Nastupio je sa koncertom u okviru kulturnog programa Olimpijskih igara u Londonu 2012 godine, u sastavu internacionalnog benda ,,River’’, koji čine veoma prestižni muzičari sa prostora balkanskih zemalja.

Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeci koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvodjačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria “TRITONUS”. Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović” u Beogradu. Angažovan je kao vanredni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine održava masterclass-e na Konzervatorijumu ˝P. I. Čajkovski˝ u Moskvi za studente violine. Trenutno je dekan Muzičke akademije na Cetinju i umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala “Esspresivo”. U oktobru 2014. godine nagradjen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov–Ivanov u Moskvi.

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.