Simfonijski orkestar Muzičke akademije Cetinje Koncert

  • Scena Između crkava
  • Subota 22. Jul 2017.
  • Vrijeme 21:30
Simfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije CetinjeSimfonijski orkestar Muzičke akademije Cetinje

DIRIGENT: Radovan Papović 
SOLISTI: Miran Begić [violina], Mikhail Bereznitsky [viola], Vladana Perović[klavir]

Radovan Papović rođen je 1950. godine u Herceg-Novom. Završio je hercegnovsku Nižu muzičku školu u klasi profesora Ivana Lazarova - violina. Srednju muzičku školu završio je u Podgorici, a Muzičku akademiju, odsjek za dirigovanje u Beogradu, u klasi Predraga Miloševića. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
Više od dvije decenije vodio je Simfonijski i kamerni orkestar RTV Crne Gore, a uporedo sa tim i hor "Stanko Dragojević" u Podgorici, nastupajući širom bivše Jugoslavije, kao i u Rusiji, Češkoj, Mađarskoj, Italiji. Snimio je skoro sve horske i vokalno-instrumentalne kompozicije crnogorskih autora. Od 1980. godine angažovan je na Muzičkoj akademiji u Podgorici (Cetinju), gdje je formirao i vodio ženski kamerni hor Muzičke akademije. Sa ovim ansamblom je na saveznim festivalima i takmičenjima studenata muzičkih akademija Jugoslavije osvajao prve nagrade 1982, 1984, 1986. i 1989. godine a imao je i zapažen nastup na Međunarodnom takmičenju horova u Klivlendu (Engleska). Dugo godina je bio stalni učesnik festivala "Dani muzike", sarađujući sa umjetnicima poput Jovana Kolundžije, Maje Dešpalj, Jadranke Jovanović, Pjetra Kavalijerija, Aleksandra Bajeva, Jožea Falauta, kao i sa brojnim crnogorskim umjetnicima. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeci koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvodjačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria "TRITONUS". Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu. Angažovan je kao vanredni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine održava masterclass-e na Konzervatorijumu ËťP. I. ČajkovskiËť u Moskvi za studente violine. Trenutno je dekan Muzičke akademije na Cetinju i umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala "Esspresivo". U oktobru 2014. godine nagradjen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov-Ivanov u Moskvi.

Mihail Bereznjicki je jedan on najbriljantnijih violista današnjice. Rodion Ščedrin - "Mihail Bereznjicki posjeduje predivan zvuk, virtuoznu tehniku, izuzetnu interpretaciju i dubok uvid u ideju kompozitora."
Mihail Bereznjicki je po mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Kombinacija toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne avangardne ideje, stavljaju ga u red sa najboljim svjetskim muzičarima. Violu počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima. Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu.
Kao violinista, za vrijeme šolovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. M.S. Glezarove i N.G. Beškine a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom M.S. Kopelmana, V.A. Berlinskog, D.V. Šebalina, A.G. Bahčieva i mnogih drugih. Zatim upisuje postdiplomske studije u klasi profesora J.A. Bašmeta. Tih godina mnogo nastupa na koncertima i kao violinista i kao violista, koristi nekad oba instrumenta na istom koncertu.
Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike "V.Bellini" u Italiji, 1990. god.
Bereznjicki je laureat međunarodnog takmičenja violista "L. Tertis" u Engleskoj (1997), takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano.
Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista J. Bašmet u Moskvi.
Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Š paniji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr. Među festivalima su "Decembarske večeri" na sjećanje S.T.Rihtera i "Moskovska jesen" u Moskvi, "Berliner Festwochen" i "Oleg Kagan Musikfest" u Njemačkoj, "Bath International Music Festival" u Engleskoj. Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su N.Rota, M. Najman, R. Klark, Bouen, M. Feldman, E. Podgajc, I. Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa muzičarima kao što su G. Kremer, A. Ljubimov, N. Gutman, J. Bašmet, V. Tretjakov, A. Rudin, N. Štarkman, K. Blaher, V. Lobanov, J. Franc. Mihail Bereznjicki je docent na Moskovskom konzervatorijumu, dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju.
Trenutno mnogo nastupa u Rusiji i inostranstvu. 

Vladana Perović rođena je u Podgorici 1995. godine, gdje je i počela da svira klavir sa pet godina. Nižu i srednju muzičku školu završila je u Podgorici u ŠOSMO „Vasa Pavić“, u klasi profesorice Irme Marković. Nakon završene srednje škole, sa sedamnaest godina upisala je konzervatorijum „Santa Cecilia“ u Rimu. Diplomirala je 2015. godine u klasi profesora Rikarda Marinija, u čijoj klasi sada završava magistarske studije.

Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Godine 2015. bila je finalista 6. ASEAN International Chopin Piano Competition u Kuala Lumpuru i dobitnik treće nagrade, dok je 2016. godine bila finalista Malta International Piano Competition i osvojila specijalnu nagradu za izvođenje obavezne kompozicije.

Kao laureat takmičenja „Anemos“ u Rimu nagrađena je srebrnom medaljom predsjednika Republike Italije.

Imala je veliki broj solističkih koncerata: u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Rijeci, Sankt Petersburgu, Rimu, Veneciji... Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom mladih iz Beograda, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom grada Kjođa (Italija) i Simfonijskim orkestrom mladih iz Rima.

Nastupala je u Parlamentu Crne Gore i na IX Samitu zvaničnika Jugoistočne Evrope u Budvi.

Učestvovala je na festivalima u Crnoj Gori – „A Tempo“ u Podgorici, „KotorArt“, „Dani muzike“ u Herceg Novom, „KlarinetFest“ u Kotoru i na festivalima u inostranstvu – u Kjođi (Italija), u Ptuju (Slovenija), u Viani do Kaštelo (Portugal), u Ahenu (Njemačka), u Pinetu (Italija)...

Godine 2008., kao jedan od pobjednika velikog internacionalnog takmičenja „IBLA Grand Prize“ u Raguzi, na Siciliji, učestvovala je na koncertu pobjednika u „ Karnegi Hol-u“ u Nju Jorku.

Od 2007. do 2012. godine sarađivala je sa profesorom Aleksandrom Serdarom, a nakon toga započela je saradnju sa profesorom Konstantinom Boginoom koja i danas traje.

Učestvovala je na velikom broju seminara i radila sa priznatim pijanistima i pedagozima: V. Krpan, A. Sokolov, V. Kovač, V. Ovchinikov, B. Kraljević, B. Canino, D. Bashkirov, A. Jasinski, P. Gililov, Y. Didenko, L. Morales, G. Mazzoccante, A. Mamriev, A. Kobrin, H. Leichtfried...

www.espressivo

 

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.