Boris Kraljević i "Ars Longa" Koncert

  • Scena Santa Marija
  • Petak 21. Jul 2017.
  • Vrijeme 21:30
Boris Kraljević i Boris Kraljević i Boris Kraljević i Boris Kraljević i Boris Kraljević i Boris Kraljević i Boris Kraljević i Boris Kraljević i Boris Kraljević i Boris Kraljević i

BORIS KRALJEVIĆ, klavir 

Pijanista međunarodnog ugleda završio je nižu muzičku školu u rodnom gradu Herceg Novom (klasa Milene Lučić), srednju u Sarajevu (klasa Nede Stanković), a redovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu ,,Čajkovski” u Moskvi, u klasi prof. Lava Naumova. Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim (širom nekadašnje Jugoslavije) i međunarodnim takmičenjima, osvajajući prve i specijalne nagrade, a potom su uslijedili i nastupi u mnogim zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije, na kojima je izvodio resitale i klavirske koncerte (uz simfonijske i kamerne orkestre), svirajući često i kao član uglednih kamernih sastava u prestižnim koncertnim dvoranama (,,Musikverein” u Beču, Palata Ujedinjenih nacija u Ženevi, Konzervatorijum ,,Čajkovski” u Moskvi, Operska kuća u Kairu i Operska kuća u Ho Ši Min Sitiju, ,,Teatro Solis” u Montevideu, ,,Rudolfnum“ u Pragu, Dvorana ,,KUMHO” i Centar umetnosti u Seulu, Dvorana ,,KIOI” u Tokiju). Vrijedno je pomenuti Kraljevićevu saradnju sa Simfonijskim orkestrom Rusije, Orkestrom ,,Praški virtuozi”, Simfonijskim orkestrom Sajgona i Tokijskim ansamblom na međunarodnim festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Češkoj Republici, Italiji, Južnoj Koreji, Vijetnamu i Japanu, te nastupe s orkestrima i ansamblima iz Pariza, Harkova, Varšave, Firence, Kaira, Singapura, Tokija, Ho Ši Min Sitija (Sajgona), Detmolda, Skoplja, Sarajeva, Mostara, Niša, Beograda, kao i s moskovskim Gudačkim kvartetom ,,Glinka” i varšavskim Kvartetom ,,Prima Vista”. Uz koncertiranje širom svijeta, Boris Kraljević vodi i majstorske kurseve u više zemalja Azije i Evrope, a od 2006. godine živi i predaje u Singapuru. Studenti prof. Kraljevića dobitnici su brojnih prvih i specijanih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima održanim u zemljama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Povodom obilježavanja 250 godina od rođenja V. A. Mocarta, ugledni pijanista je za izdavačku kuću “KNS Classical” iz Španije snimio kompakt-disk s djelima slavnog austrijskog kompozitora, a za istog izdavača i kompakt-disk s kompozicijama Johanesa Bramsa. Boris Kraljević je Umjetnički direktor međunarodnog festivala ,,Dani muzike” u Herceg Novom. Član je žirija renomiranih međunarodnih takmičenja i počasni član u savjetima međunarodnih muzičkih festivala i umjetničkih asocijacija.

NIKOLA PANČIĆ, violina (Srbija / Njemačka)

Nikola Pančić je rođen 1987. godine u Nišu. Sa 7 godina počinje da uči violinu u klasi prof. Zorice Ilić. Sa 16 godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Špengler, gdje diplomira 2008. godine sa nagradom za najbolji diplomski ispit na godini. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim konkursima. Godine 2008. započinje master studije na Visokoj školi za muziku u Kelnu, u klasi legendarnog pedagoga Zahara Brona. Nakon završenih studija, nastavlja dalje usavršavanje u klasi prof. Andreasa Rajnera, na Muzičkoj akademiji u Esenu.

Kao solista je, između ostalog, nastupao sa Detmoldskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom Esena, Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačima Svetog Đorđa, intenzivno sarađujući sa poznatim imenima današnjice poput Rajnarda Gebela, Pitera Rajla, Emilija Peronija, Johanesa Klumpa, Alfreda Perla, Florijana Donderera, Simona Marčinjaka, Marka Holoveja. Godine 2014. je snimio CD sa kamernim delima Dejana Despića (izdavač Brandsttäter) sa svim pravima kompozitora. Nikola je redovni gost poznatih festivala kako u Njemačkoj, Švajcarskoj, Španiji, tako i na našim prostorima. Od sezone 2015/2016 Nikola je stalni koncertmajstor Simfonijskog orkestra Osnabrika, a redovno je angažovan i kao gostujući koncertmajstor simfonijskog orkestra Minstera, Detmolda itd. Nikola svira na violini Rikarda Đenovezea iz 1922. godine.

MLADEN DRENIĆ, violina (Srbija / Njemačka)

Mladen Drenić je rodjen 1989. godine u Zaječaru. Počeo je da svira violinu sa sedam godina, a već sa nepunih osam godina bio je laureat Saveznog takmicenja SR Jugoslavije. Nakon završene Škole za muzičke talente u Ćupriji, pohađao je osnovne i master studije u Beogradu kod prof. Marije Špengler.
Usavršavao se na seminarima istaknutih violinista i pedagoga poput
Pavela Vernjikova, Igora Ozima, Dejvida Takenoa, Stefana Milenkovića, Gordana Nikolića, Natalije Lomeiko.
Bio je zaposlen u Nacionalnom teatru u Beogradu od 2008. do 2015. godine. U međuvremenu je bio koncertmajstor u kamernom orkestru Gudači Svetog Đorđa i takođe koncertmajstor u ,,No Borders Orchestra“ sa kojima je snimio CD za Deutsche Gramophon 2012.
 godine. Godine 2015. došao je u Njemačku, gdje je bio zaposlen prvo u Esenskoj Filharmoniji, a trenutno je stalni član prvih violina Betoven orkestra u Bonu.

ALBERTO KASTILJO, viola (Čile / Njemačka)

Profesionalni ugled stekao je u Santjagu, glavnom gradu Čilea. Od početka uspješne karijere zauzimao je važne pozicije u različitim orkestarskim i kamernim ansamblima, poput mjesta vođe grupe viola u Nacionalnom omladinskom orkestru Čilea i Kamernom orkestru Gradskog pozorišta u Santjagu. Ubrzo je dobio i mjesto asistenta vođe viola, a potom i prvog violiste u Filharmoniji Santjaga, najuglednijem orkestru u zemlji, od 2003. do 2012. godine. U rodnom Čileu najprije je radio s prof. Serhiom Prietom (nekadašnjim koncertmajstorom Kamernog orkestra Ciriha i Simfonijskog orkestra Bazela) da bi zatim umjetnički razvoj nastavio u Evropi. Najprije u Španiji, gdje sarađuje s Olegom Levom (prvim violistom Simfonijskog orkestra Asturije i nekadašnjim solistom kamernog orkestra „Moskovski virtuozi“ Vladimira Spivakova), a potom u Njemačkoj gdje uči kod Emila Kantora, člana Gudačkog kvarteta „Orfeus“ i profesora Univerziteta umjetnosti i plesa „Folkvang“ u Esenu. Usavršavao se i u Berlinu kod profesora Matea Šuca, solo violiste Berlinske filharmonije, paralelno završavajući i postdiplomske solističke studije u Esenu. Takođe je radio i privatno s Matijasom Buhholcom u Kelnu i Hartmutom Rodeom u Berlinu, da bi diplomu stekao i na Kraljevskoj muzičkoj školi u Londonu. Trenutno živi u Dizeldorfu. Svira sa Manhajmskom filharmonijom,  Kamernim orkestrom „Folkvang“ u Esenu i Kelnskom sinfonijetom, a postao je i stalni član Klasične filharmonije u Bonu. Sve češće nastupa kao vrlo uspješan kamerni muzičar koji se iskazuje i u ansamblu Kamerni solisti „Ars longa“ s kojim je gostovao i u Srbiji (Beograd, Niš, Kragujevac) i Crnoj Gori (Herceg Novi). Svira na instrumentu iz Kremone, eminentnog italijanskog graditelja Eduarda Gora. 

FILIP TOMIĆ,violončelo (Srbija/ Njemačka)

Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u klasi prof. Bože Saramandića u rodnom Kragujevcu. Pet godina je proveo u Moskvi, dvije na Akademskom muzičkom koledžu, a tri na Konzervatoriijumu u klasi profesora Alekseja Seleznjova. Studije nastavlja na Visokoj školi za muziku i igru u Kelnu, gde stiče diplomu mastera. Trenutno pohađa postdiplomske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi docenta Marka Miletića. 

Pored brojnih nagrada na domaćim takmičenjima, 24-godišnji violončelista je zapažene rezultate  ostvario i  na  međunarodnim  takmičenjima „Poljanski” (Kijev),  „Janigro” (Poreč), „Poper” (Virpaloti, Mađarska), „Kaneti” i „Ars nova” (Italija), kao i na nadmetanju u Licenu (Austrija). Februara 2011. osvojio je i prvu nagradu na takmičenju „American Protégé”  u Njujorku.

Pohađao je majstorske kurseve u Ukrajini, Rusiji, Njemаčkoj, Izraelu, Španiji, Švajcarskoj, Austriji, Poljskoj, a  po pozivu je učestvovao i u radu Omladinskog muzičkog kampa ,,Nova imena” u Suzdalju (Rusija, 2007), Kiparskog omladinskog simfonijskog  orkestra (2008), Internacionalnog kampa kamerne muzike „Koluvio” u Minhenu (2009). Kao stipendista španske vlade učestvovao je na Seminaru španske muzike u Santjagu de Kompostela  (2010).

Pored  niza  koncerata  u  Srbiji  i  Rusiji,  nastupao  je  u više evropskih gradova (Pariz, Beč, Brisel, Luksemburg, Prag, Brno, Minhen, Ingolštat, Harkov, Plovdiv), ali i u Seulu u Južnoj Koreji i  Ho Ši Min Sitiju u Vijetnamu. Učestvovao je na festivalima  „Dani muzike“  u  Herceg  Novom, „Barski  ljetopis“, „Akordeonfest“ na  Cetinju,  OKTOH u Kragujevcu, „Euro-Med Youth Music Expo“ u Limasolu (Kipar) i „Ars Longa“ u Beogradu. Kao solista je svirao s orkestrom Opere iz Ho Ši Mina (Vijetnam), a nastupao je i u Karnegi holu (Njujork), Koncerthausu (Berlin), sali Herkules (Minhen), Dvorani Kolarčeve zadužbine (Beograd), Sali Betoven (Bon) itd. Sarađuje i s mladim kompozitorima iz Srbije i Rusije, premijerno izvodeći njihova djela.

SUNG HI PARK, koloraturni sopran (Južna Koreja)

Veoma zapažena kao izvanredan muzički talenat lirskog karaktera, koloraturni sopran Sung Hi Park, svojom jedinstvenom tehnikom pjevanja do perfekcije izvodi visoke tonove. Intenzivno nastupa širom Evrope i Azije kao jedna od vodećih vokalnih umjetnica iz Južne Koreje. Za svoja tumačenja vodećih rola u operetama ,,Cin Cila“ i ,,La Vedova“ u organizaciji Umjetničke asocijacije ,,Veneta” u Italiji, dobila je visoka priznanja. Pored operskih scena Južne Koreje djeluje i u Španiji, Rusiji i Bugarskoj. Nastupala je u Mocartovoj operi ,,Cosi fan tutte“ i brojnim vokalno-instrumentalnim djelima, uključujući Orfovu Karminu buranu, Hendlovog Mesiju, Bahovu Misu u h-molu, Mocartov Rekvijem i Betovenovu Koralnu fantaziju, a učesvovala je i na gala koncertu povodom obilježavanja 250 godina od rođenja V. A. Mocarta u Pragu. Povratak u domovinu nakon usavršavanja u inostranstvu, Sung Hi Park obilježila je u Seulu vokalnim resitalom ,,Rookie Vocalist Soprano” 2008. godine, koji je realizovao Umjetnički savet Južne Koreje. Godine 2010, povodom proslave 20. godišnjice od uspostavljanja saradnje i prijateljstva između Koreje i Španije, Sung Hi Park je pozvana da nastupi u partiji Kraljice noći u Mocrtovoj operi Čarobna frula, kada je pozdravljena ushićenim ovacijama publike u prestižnoj dvorani ,,Calpe Teatar” u Madridu. Sa pijanistom Borisom Kraljevićem ostvarila je uspješna gostovanja na festivalima u gradovima Belgije, Italije, Bangladeša, Južne Koreje i Srbije. Osvojila je prve nagrade na nekoliko međunarodnih takmičenja kao što su ,,Riviera Etrusca” (2005), ,,Padova” (2005), ,,Dino Caravita” (2005), ,,Vissi d’arte” (2006). Nakon školovanja u Seulu, nastavila je sa usavršavanjem na Nacionalnom konzervatorijumu ,,Adria” u Italiji i postala prvi doktorant iz Azije (Corso Biennio). Diplomirala je takođe i na Gradskom konzervatorijumu Milana i primljena na program za najbolje vokalne izvodjače kod soprana Mirele Freni. Trenutno radi kao profesor na nekoliko univerziteta i visokih škola za muziku Južne Koreje. Istovremeno je imenovana za Ambasadora za kulturu i umjetnost od strane Vlade Južne Koreje.

 

 

image

Serena Gemez

Follow

About

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.