Novosti > Spektakularna satira o nama, vlasti, Evropi

Objavljeno: 17-Jul-2018

Spektakularna satira o nama, vlasti, Evropi

About Us

Pred publiku Grada teatra stigle su „Barufe“, spektakularna, furiozna komedija u režiji Vita Taufera, koju je po Goldonijevim “Ribarskim svađama” adaptirao Predrag Lucić. U nešto više od dva sata snažne i strastvene igre, glumci okupljeni na najvećem pozorišnom regionalnom projektu do sada (iza “Barufa” stoje četiri teatra primorskog prostora iz tri države: Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište iz Pule, Gledališče Koper, Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice, i Slovensko stalno gledališče iz Trsta), pokazali su izuzetnu, urnebesnu savremenu društvenu i političku satiru.

Junake Goldonijevih “Ribarskih svađa” iz 1762, Taufer i genijalni feralovac Lucić obukli su u “ruho” našeg doba, a kako se radnja predstave događa u vrijeme Austrougarske, glumci na sceni govore mješavinom slovenskog, hrvatskog, štokavskog,  italijansko – istarskog, njemačkog i mađarskog jezika. Mješavina svih tih jezika je, zapravo, pučka, pa od tih siromašnih ribara i njihovih žena čujemo i bogatu riznicu svakojakih psovki, duhovitih kletvi, uvreda, rugalica, pljuvanja… Od samog početka “Barufa” u njih je aktivno uključena i publika - dio gledališta koji sjedi oko scene u prvim redovima, mora da drži razne predmete, sklanja veš od “kiše”, sklapa prostirke…, pa je i on “upleten” u predstavu. Odjeveni u pohabanu i prljavu odjeću puka, uzavrelom igrom, energijom, “mješavinom” jezika, ogromnom brzinom i vještinom, glumci su stvorili uzbudljivi kovitlac scenske igre, pa ih vidimo realistično, kao prave pučke žene, ribare, policijske stražare, šjor Kriminala… Na nevelikom prostoru (tu su i užad za rublje koje visi po publici, krompir, vesla, korpe s ribom, namještaj u sudnici…), furiozna svađa se odvija uglavnom među ženama, ili među muškarcima zbog žena, a ne zbog ulova ribe, kako bismo očekivali.

Taj ljubavni plan “Barufa” Taufer, međutim, majstorski pomjera  ka oštroj društveno-političkoj satiri onoga što danas živimo, kako prema nama samima i našim političkim “prepucavanjima”, tako i prema Evropskoj uniji.

Kako je za “Vijesti” istakao Kristijan Guček (prvak SNG u Novoj Gorici), koji je za lik Đovanina nagrađen na Danima satire u Zagrebu, kroz svađu tih “malih ljudi”, kao što su ribari i njihove žene, vidimo metaforu našeg vremena.

-U “Barufama” izgleda kao da smo u duhovitoj, razigranoj “lakoći postojanja”, a zapravo nije tako. Teško je, prvo nama koji je igramo, zbog velikog energetskog naboja koji nosi. Publika ne mora sve te jezike da razumije, ali ih, kao što smo vidjeli i u Budvi, odlično osjeća. U “Barufama” su najvažniji emocija i temperament koji nose ljudi ovog prostora, pogotovu Mediterana. Sve “ludorije” koje izvodimo na sceni vrlo su zanimljive kao pozorište. Ali, s druge strane, one realne, govore nam o tome koliko je upravo taj naš temperament  uzrok naših međusobnih političkih i društvenih barufa – izjavio je Guček.

Luka Cimprič (prvak SSG Trst), igra Šima, on nije ribar, nego puka sirotinja (sanja da će se obogatiti prevozeći turiste i nosi plakat “Barkefahren”), izjavio je da su publika Grada teatra i ambijent bili dodatna inspiracija.

-Prvi put nam je more bilo ovako blizu, a scena između dveju prelijepih crkava, pa smo odmah osjetili naklonost gledališta, iako ona nije došla na samom početku predstave. Trebalo je malo vremena da je uvučemo u priču i da osjeti šta će se događati. A “Barufe” jesu slika o svima nama na ovom prostoru, pa i šire, koji su se danas, poslije svih političkih potresa našli na društvenom dnu, jednako “porobljeni” siromaštvom. Slobodni i bogati su jedino političari, i ovo je zapravo priča o manipulaciji malim, običnim ljudima.

Oličenje birokratizovane Evrope u kojoj dominira Njemačka u predstavi je sudija Isidor, iliti šjor Kriminal, u tumačenju Igora Štamulaka, prvaka Koparskog kazališta.

-Šjor koga igram svojim manipulacijama, suštinskim nerazumjevanjem svega što nije razvijena zapadna Evropa, davanjem kredita, lažnim moralom, predstavlja simbol svevremene politike i vlasti. Taj gornji klan danas upravo kreditima potpuno uzima u ruke život normalnog čovjeka, sirotinje i srednje klase, samo da bi ih podredio i radio sa njima što hoće   – izjavio je Štamulak, ističući da mu je jako drago što mu je Taufer dao upravo ulogu šjor Kriminala.

Brojna glumačka ekipa u kojoj su i Nika Ivančić, Maša Grošelj, Gojmir Lešnjak, Marjuta Slamič, Rok Matek, Iztok Mlakar, Petra B. Blašković, Patrizija Jurinčić, Andrej Zalesjak, Gorazd Žilavec, Izidor Čok ispraćena je višeminutnim ovacijama i skandiranjem publike. Na kraju predstave, ribari iz “Barufa” poslužili su svakog gledaoca prženom ribom!

U čast Predraga Lucića

Nekoliko dana prije gostovanja na Gradu teatru “Barufe” su osvojile nagradu za najbolju predstavu na 5. međunarodnom festival Tvrđava teatar u Čortanovcima, a poslije Budve, kako je izjavio Dragan Klarica, organizator Gledališča Koper, čeka ih gostovanje na Splitskom ljetu.

-Predrag Lucić, nažalost, nije mogao da prisustvuje premijeri “Barufa”, svom posljednjem dramskom ostvarenju, preminuo je januara ove godine. Izvođenju predstave u Splitu prisustvovaće njegova supruga, “Barufe” će se igrati u čast Lucića, i to će biti vrsta omaža velikom stvaraocu.            

16.07.- Vijesti

10-Apr-2019
"Krvave svadbe" gostuju 16.05. u 19:30h na festivalu MIT u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

27-Mar-2019
Poruka za Svjetski dan pozorišta 2019.

12-Mar-2019
Festival Grad teatar potvrdio je svoj kvalitet dobijanjem oznake EFFE za naredne dvije godine

18-Feb-2019
"Krvave svadbe" u Herceg Novom

18-Dec-2018
Srećni novogodišnji i božićni praznici

26-Nov-2018
Dodjela nagrade "Grad teatar" 2017/ 2018.

13-Nov-2018
„Scene iz bračnog života“ povodom Dana opštine u Budvi

13-Nov-2018
Iz plemena starih Azra...

13-Nov-2018
Milica Grujičič dobitnica nagrade "Ardalion" na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, Užice 2018.

13-Nov-2018
Paradoks održavanja osovine patrijarhata

2-Nov-2018
Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos za 2017/18. godinu IGOR VUK TORBICA

31-Oct-2018
Budva Grad teatar u konkurenciji za „Ardaliona”

17-Sep-2018
Drama velikog španskog pesnika i ljubitelja slobode

17-Sep-2018
Živimo vrijeme poraza ljudskosti

28-Aug-2018
Našim političarima ne odgovara pomirenje naroda

21-Aug-2018
Trag vremena - štit, knjiga i nakit

21-Aug-2018
Muzika i umjetnost bez granica

21-Aug-2018
Kad u teatru neko posegne za poezijom uvijek ima publiku

20-Aug-2018
Društvo se i danas treba emancipirati da bi razumjelo ženu

20-Aug-2018
Moramo prestati da živimo strahove malih razlika

19-Aug-2018
Žmurimo pred stvarima koje su izvan zakona, morala, dostojanstva

19-Aug-2018
Kleža uvijek ima publiku

17-Aug-2018
Godine koje su određivale sudbinu generacija

17-Aug-2018
Univerzum bezbrojnih kombinacija

17-Aug-2018
Nušić kao rijetko koji pisac poznaje naš mentalitet

17-Aug-2018
Nušić naš balkanski i svagdanji

15-Aug-2018
Neliberalizam nam ukida kritičko mišljenje I humanizam

14-Aug-2018
Na srpskoj književnoj sceni su faraoni i karteli

14-Aug-2018
Ništa kod Vučića nije fascinatno da zasluži scenu

13-Aug-2018
Studija od izuzetnog značaja za pozorišnu umjetnost regiona

13-Aug-2018
Društvo banalizuje klasike

12-Aug-2018
Opseg emocija skratili smo na najmanji broj

12-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

11-Aug-2018
Premijera „Krvavih svadbi“ ispraćena ovacijama

9-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

9-Aug-2018
Impulsivna predstava koja pripada Mediteranu

9-Aug-2018
Večeras predstava kakvu Grad teatar zaslužuje

8-Aug-2018
Klasika nije i ne može biti dogma

7-Aug-2018
Svaki čovjek može da bude glumac, ali pitanje je ko je pravi umjetnik

7-Aug-2018
Živim svoj lični feminizam

7-Aug-2018
Veliki, plemeniti gospodin pozorišta

6-Aug-2018
Spomenik crnogorskom pozorištu

6-Aug-2018
Glupost je postal instrument vladanja

3-Aug-2018
Priča o sistemu i stradanju pojedinca

2-Aug-2018
Glas žena iz manjih sredina

1-Aug-2018
Zašto se vječno smijemo Nušiću

1-Aug-2018
Đorđo Sladoje predstavio novu zbirku poezije na Trgu pjesnika u Budvi

30-Jul-2018
Istina nikada nije nova, samo je nov način na koji se priča

27-Jul-2018
Svaka generacija mora ponovo reći šta je istina

27-Jul-2018
Mediteran u djelima crnogorskih slikara

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.