Novosti > Kosmos sa svim svojim čudima

Objavljeno: 7-Aug-2017

Kosmos sa svim svojim čudima

About Us

Ovogodišnji program Trga pjesnika priredio je još jedno izuzetno veče, koje je okupilo brojnu budvansku publiku  - promocija nove zbirke poezije “Crno igralište” nagrađivanog crnogorskog pisca, pjesnika i publiciste Balše Brkovića, svojom uzbudljivošću  pokazala se kao književni događaj.

Brković, koji je, kako je istaknuto na Trgu pjesnika, posljednje dvije decenije i jedan od najangažovanijih i najcjenjenijih intelektualaca na prostoru nekadašnje velike Jugoslavije, svojim kolumnama koje objavljuje u crnogorskom dnevniku “Vijesti” danas uživa poseban respekt one građanke, civilne inteligencije u regionu, koja ga smatra jednim od najreprezentativnijih predstavnika ovog žanra i najbolje tradicije majstora jugoslovenskog kolumnizma Bogdana Tirnanića. Razgovor sa njim vodio je Vladimir Vujošević, urednik u izdavačkoj kući “Nova knjiga”, koja je objavila “Crno igralište”, a veče je započelo u autentičnom duhu Trga pjesnika - Brkovićevim čitanjem pjesme “Između Aleksandra i Filipa”.

Predstavljajući njegovo novo pjesničko ostvarenje, koje je pred čitalačku publiku stiglo poslije šesnaest godina pauze, četiri romana, Nagrade “Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji I Crnoj Gori 2001-2003. i zbirke kratkih priča, Vujošević je istakao da je Brković ostao vjeran svom književnom načelu, koje je I sam objasnio: da prozu piše kad hoće, a poeziju samo kad ona hoće. Upravo takvom stavu desilo se da između prethodne knjige poezije “Dvojenje”, objavljene 2001, do “Crnog igrališta” prođe decenija i po.

“Čitalac se sreo sa pjesmama “Crnog igrališta”, i tu, na tom igralištu je sam. Hoću reći, malo je vjerovatno da bilo kakvi komentari ili objašnjenja pjesnika mogu promjeniti njegov doživljaj. Ali, što šta se ipak može reći. Pjesma “Crno igralište”, po kojoj je knjiga dobila naslov, metafora je za kosmos, ali na neki način i za ljudsku dušu. Jer, crno igralište je odista kosmmos sa svim svojim čudima, ali čini mi se i ne manje prostorno crne igralište je i ljudska duša. To je ono što je uvijek u fokusu poezije, a ja volim da se igram planovima na taj način, i to crno igralište je jedanako izvan nas, koliko je i u nama”, istakao je Brković. U izuzetno zanimljivom i dinamičnom razgovoru, mogli smo da čujemo da je duža forma ključna “novost” u odnosu na ranije knjige, koju je Brković objasnio kao potragu za novim mogućnostima poezije i kao potragu za Đavolom: nikada se ne zna kuda će odveseti pjesnika.

Vujošević je otvarao i pitanja fascinantne otvorenosti i komunikativnosti Brkovićeve poezije, koja bez napora pronađe put do emocija čitalaca, a bez želje da “koketira” i da se “udvara” bilo kome, što samo pojačava njenu semantičku dubinu,  da je ova zborka duboko konceptualna, da su njegove pjesme nastajale ne samo u kavafijevskom ritmu, već i u najuzbudljivijem maniru Kavafija koji je, inače, omiljeni Brkovićev pjesnik, i da u ovim pjesmama nailazimo na jedno očaravajuće danteovsko istraživanje i njegove poezije, i svijeta oko njega.

Brković je svojim poštovaocima priredio posebno zadovoljstvo čitajući pjesme “Svakodnevni dvadeseti vijek”, koja otvara njegovu knjigu (do sada je bila objavljena samo na njemačkom jeziku, u časopisu “Die Horen”, u prevodu Gudrun Krovokapić), poemu “Ona se pojavljuje nakon posljednjeg zareza” koja je, kako je izjavio dio jendog lično eksperimenta” – taj motiv, koji je svojevrsna posveta Pazoliniju, prvo se desio kao kratka priča objabljena u knjizi “Berlinski krug”.

“Pretvaranje priče u poemu bilo je mnogo zanimljivije nego što sam očekivao: novi medij je porodio neka rješenja koja su, danas držim, bolja I zanimljivija od onih koje je nosila priča”, istakao je Brković, koji je objasnio i svoj odnos prema 70-tim godinama, koje su iz današnje vizure itekako važne, jer je poraz tog duha bio je uvod u neveseli I često zastrašujući svijet kakav danas vidimo.

Publika je imala privilegiju da čuje i izvanredno intimnu pjesmu koju je Brković na dirljiv i poseban način posvetio svojoj majci, “Cigansko mlijeko”, a koja, zaparvo, problematizuje omiljenu epsku kategoriju “majčinog mlijeka”, ali i jedan pedagoški koncept, koji je vezan za odnos prema Ciganima, prema kojima danas djeluju daleko veće predrasude i animoziteti, nego u godinama kada je on rođen, i kada su još postojale one građanke porodice, kojoj je pripadala I njegova majka, koje su Cigane doživljavale s punim ljudskim poštovanjem,

“Na koncu, “Crno igralište” je pra knjiga u kojoj se nalaze pjesme koje se čak I ne mogu napisati pruje četrdesete”, istakao je Brković, odgiovarajući i na mnogobrojna pitanja publike. 

Samo nastup na Trgu pjesnika, kako je izjavio, i za njega je bio veliko zadovoljstvo.

“Poslije ovakve večeri čovjek mora da bude zadovoljan, čini mi se jako lijepa reakcija publike, i svi ti stihovi koje sam pročitao dobro su “legli” na ovaj proctor. Zanimljiva su mi bila i pitanja publike, način na koji je Vujošević pročitao moju knjigu i vodio razgovor, tako da je meni ovo jedna od onih večeri koje pokazuju koliko je Trg pjesnika, zapravo, važan. Mi imamo situaciju da svih ovih godona nestaju neke institucije koje su značajne, koje su slovile neku svoju prepoznatljivu i autentičnu atmosferu, i mislim da kada bi još Trg pjesnika i još neke stvari nestale, da će to bilo sasvim u duhu tog opasnog pojednostavljivanja stvari koje ne mogu da se svide nikome ko želi jednu pravu književnu scenu koja odiše dinamikom”, istakao je Brković.

7.08.-Vijesti

10-Apr-2019
"Krvave svadbe" gostuju 16.05. u 19:30h na festivalu MIT u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

27-Mar-2019
Poruka za Svjetski dan pozorišta 2019.

12-Mar-2019
Festival Grad teatar potvrdio je svoj kvalitet dobijanjem oznake EFFE za naredne dvije godine

18-Feb-2019
"Krvave svadbe" u Herceg Novom

18-Dec-2018
Srećni novogodišnji i božićni praznici

26-Nov-2018
Dodjela nagrade "Grad teatar" 2017/ 2018.

13-Nov-2018
„Scene iz bračnog života“ povodom Dana opštine u Budvi

13-Nov-2018
Iz plemena starih Azra...

13-Nov-2018
Milica Grujičič dobitnica nagrade "Ardalion" na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, Užice 2018.

13-Nov-2018
Paradoks održavanja osovine patrijarhata

2-Nov-2018
Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos za 2017/18. godinu IGOR VUK TORBICA

31-Oct-2018
Budva Grad teatar u konkurenciji za „Ardaliona”

17-Sep-2018
Drama velikog španskog pesnika i ljubitelja slobode

17-Sep-2018
Živimo vrijeme poraza ljudskosti

28-Aug-2018
Našim političarima ne odgovara pomirenje naroda

21-Aug-2018
Trag vremena - štit, knjiga i nakit

21-Aug-2018
Muzika i umjetnost bez granica

21-Aug-2018
Kad u teatru neko posegne za poezijom uvijek ima publiku

20-Aug-2018
Društvo se i danas treba emancipirati da bi razumjelo ženu

20-Aug-2018
Moramo prestati da živimo strahove malih razlika

19-Aug-2018
Žmurimo pred stvarima koje su izvan zakona, morala, dostojanstva

19-Aug-2018
Kleža uvijek ima publiku

17-Aug-2018
Godine koje su određivale sudbinu generacija

17-Aug-2018
Univerzum bezbrojnih kombinacija

17-Aug-2018
Nušić kao rijetko koji pisac poznaje naš mentalitet

17-Aug-2018
Nušić naš balkanski i svagdanji

15-Aug-2018
Neliberalizam nam ukida kritičko mišljenje I humanizam

14-Aug-2018
Na srpskoj književnoj sceni su faraoni i karteli

14-Aug-2018
Ništa kod Vučića nije fascinatno da zasluži scenu

13-Aug-2018
Studija od izuzetnog značaja za pozorišnu umjetnost regiona

13-Aug-2018
Društvo banalizuje klasike

12-Aug-2018
Opseg emocija skratili smo na najmanji broj

12-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

11-Aug-2018
Premijera „Krvavih svadbi“ ispraćena ovacijama

9-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

9-Aug-2018
Impulsivna predstava koja pripada Mediteranu

9-Aug-2018
Večeras predstava kakvu Grad teatar zaslužuje

8-Aug-2018
Klasika nije i ne može biti dogma

7-Aug-2018
Svaki čovjek može da bude glumac, ali pitanje je ko je pravi umjetnik

7-Aug-2018
Živim svoj lični feminizam

7-Aug-2018
Veliki, plemeniti gospodin pozorišta

6-Aug-2018
Spomenik crnogorskom pozorištu

6-Aug-2018
Glupost je postal instrument vladanja

3-Aug-2018
Priča o sistemu i stradanju pojedinca

2-Aug-2018
Glas žena iz manjih sredina

1-Aug-2018
Zašto se vječno smijemo Nušiću

1-Aug-2018
Đorđo Sladoje predstavio novu zbirku poezije na Trgu pjesnika u Budvi

30-Jul-2018
Istina nikada nije nova, samo je nov način na koji se priča

27-Jul-2018
Svaka generacija mora ponovo reći šta je istina

27-Jul-2018
Mediteran u djelima crnogorskih slikara

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.