Novosti > Kvazipobunjeno društvo i travestija

Objavljeno: 1-Aug-2017

Kvazipobunjeno društvo i travestija

About Us

U doba konfekcijskog društva, pojedinci svakodnevno zauzimaju svoje karnevalizovane uloge, svoj travestirani modus ponašanja, ističući ga kao svoju najveću vrijednost, pa je ovaj komad “kroćenje” takvog identiteta

 

Prva premijera 31. Grada teatra, Šekspirova „Ukroćena goropad“, u rediteljskom čitanju Zorana Rakočevića, zakazana je u utorak, 1. avgusta u 21.30, na prostoru Brijega od Budve (Ponta ispod Santa Marije).   

Riječ je o studentskoj predstavi nastaloj u saradnji Grada teatra, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, koja je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Crne Gore. Kako je istaknuto na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili Milena Lubarda Marojević, v.d. direktora Grada teatra, Zorana Kralj, direktorka CNP-a, Branimir Popović, umjetnički direktor ove kuće, i mladi reditelj Zoran Rakočević, ova saradnja značajna je zbog toga što budvanski festival ovom predstavom otvara akademsku scenu, novi segment svog programa koji ima za cilj afirmaciju mladih pozorišnih stvaralaca.

„Pred početak ovogodišnjeg festivala najavili smo i premijeru predstave „Ukroćena goropad“ kao jedan važan događaj, jer želimo da Grad teatar, pored svih misija koje ima, ispuni i jednu drugu, izuzetno značajnu, edukativnu misiju. Metaforički rečeno, da postane „sala za vježbanje“ i „poligon za obuku“ za sve studente koji se školuju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, bilo da se radi o rediteljima, producentima, dramaturzima, glumcima. Ove godine, na svu sreću, bili smo u prilici da ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, a imali smo sreću i da Ministarstvo kulture Crne Gore prepozna ovu našu težnju, da je smatra opravdanom i da bude njen pokrovitelj. Istovremeno, težićemo, koliko god to bude moguće, da se vratimo misiji ambijentalnog pozorišta, onoj izvornoj ideji Grada teatra da svaki prostor u gradu, putem umjetničkih intervencija, može postati pozorišna scena. Dio Brijega od Budve, takozvana Ričardova glava, postaće scenski prostor tokom dvije noći, 2. i 3. avgusta tokom izvođenja „Ukroćene goropadi“, i možda je baš i dobro da se toj priči o ambijentalnom pozorištu vratimo upravo mladim snagama“, istakla je Milena Lubarda Marojević.

O značaju saradnje sa budvanskim festivalom govorila je i Zorana Kralj, podsjećajući da su posljednja koprodukcija Grada teatra i CNP-a bile Goldonijeve „Ribarske svađe“ 2012, u režiji Ane Vukotić.

„Ono što je važno reći jeste da kroz ovaj rad Crnogorsko narodno pozorište potvrđuje svoju aktuelnu politiku, koja podrazumjeva koprodukcije, saradnju, osnaživanje veza sa svim relevantnim pozorišnim činiocima i instutucijama u zemlji. Ovakava vrsta aranžmana, naročito koprodukcija, sasvim je i prirodna i opravdana, a kao rezultat uvijek ima vrijedne umjetničke rezultate“, rekla je Zorana Kralj, ističući da je kroz učešće u koprodukciji „Ukroćena goropad“, CNP podržao namjeru Grada teatra da da podršku mladim umjetnicima, što ova kuća kontinuirano radi od svog početka.

Zoran Rakočević, student treće godine režije u klasi profesora Petra Pejakovića, izjavio je da se u Šekspirovom komadu o prevaspitavanju ženske prirode koja želi da se nametne kao ravnopravna muškarcu, on bavio savremenim, aktuelnim momentima.

„U doba konfekcijskog društva, pojedinci svakodnevno zauzimaju svoje karnevalizovane uloge, svoj travestirani modus ponašanja, ističući ga kao svoju najveću vrijednost, tako da živimo u doba kada smo podjeljeni na pripadnike i protivnike hrono ishrane, gej brakova, isticanja seksualnih „izvitoperonosti“ kao odrednica za ličnost, mahanja svojim identitettom, ukusom, stavovima. Komad „Ukroćena goropad“ pročitao sam kao kroćenje takvog tipa identiteta, ali ne samo na planu Katarina – Petručio, već i na širem, društvenom, gdje sveopšta društvena travestija zauzima maha i svi se ističu kao ispozerisano, kvazi pobunjeno, fensi društvo. Zato je moja junakinja, Katarina, travestirani muškarac“, izjavio je Zoran Rakočević.

U likovima Šekspirovih junaka vidjećemo Vuleta Markovića kao Katarinu, Baptisinog sina, Marija Đurić igra Baptista, Katarininu i Bjankinu majku, a u ekipi su i Sanja Vujisić, Marko Todorović, Dragan Račić, Anđelija Rondović, Stevan radusinović, Jelena Đukić. Adaptaciju teksta potpisuju Jovana Bojović i Zoran Rakočević, koji je uradio i scenografiju, a sa Oliverom Eraković Kosić i kostime.

 

Akademska scena – jedna od najznačajnijih misija CNP-a

Aktiviranje akademske scene u crnogorskom nacionalnom teatru, kako je izjavio Branimir Popović pozdravljajući divnu ideju da i na Gradu teatru svi vrijedni, mladi ljudi dobiju priliku da pokažu ono što uče i rade, i čemu se možemo nadati u budućnosti, bio je i jedan od najvažnijih segmenata njegovog rada od dolaska u CNP.

„Mi smo to nazvali Scena akademije. Sve ono što je već zavrijeđivalo, a izašlo je iz škole, da bude prikazano gledaocima, našlo se na toj sceni. Tu je mnogo naslova, mnogo studenata, što reditelja, glumaca, producenata...CNP vrvi od mladih ljudi, i ako postoji negdje da se praksa primjenjuje na pravi način, to je upravo ovdje. Mi smo dobili jednu potpuno novu publiku, generacijski vrlo blizu onih koji su na sceni, koja se kasnije preliva i u onaj ostali segment našeg programa. Ako ništa, makar to da smo uradili, smatram najznačajnijom misijom CNP-a. Da svi oni koji će biti budućnost crnogorskog pozorišta od starta budu u praksi,da vježbaju i da svoj talenat i svoju misiju pokušaju da realizuju kroz CNp. Jer, kome će to ostati, nego njima“, istakao je Popović.       

1.08.-Vijesti

10-Apr-2019
"Krvave svadbe" gostuju 16.05. u 19:30h na festivalu MIT u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

27-Mar-2019
Poruka za Svjetski dan pozorišta 2019.

12-Mar-2019
Festival Grad teatar potvrdio je svoj kvalitet dobijanjem oznake EFFE za naredne dvije godine

18-Feb-2019
"Krvave svadbe" u Herceg Novom

18-Dec-2018
Srećni novogodišnji i božićni praznici

26-Nov-2018
Dodjela nagrade "Grad teatar" 2017/ 2018.

13-Nov-2018
„Scene iz bračnog života“ povodom Dana opštine u Budvi

13-Nov-2018
Iz plemena starih Azra...

13-Nov-2018
Milica Grujičič dobitnica nagrade "Ardalion" na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, Užice 2018.

13-Nov-2018
Paradoks održavanja osovine patrijarhata

2-Nov-2018
Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos za 2017/18. godinu IGOR VUK TORBICA

31-Oct-2018
Budva Grad teatar u konkurenciji za „Ardaliona”

17-Sep-2018
Drama velikog španskog pesnika i ljubitelja slobode

17-Sep-2018
Živimo vrijeme poraza ljudskosti

28-Aug-2018
Našim političarima ne odgovara pomirenje naroda

21-Aug-2018
Trag vremena - štit, knjiga i nakit

21-Aug-2018
Muzika i umjetnost bez granica

21-Aug-2018
Kad u teatru neko posegne za poezijom uvijek ima publiku

20-Aug-2018
Društvo se i danas treba emancipirati da bi razumjelo ženu

20-Aug-2018
Moramo prestati da živimo strahove malih razlika

19-Aug-2018
Žmurimo pred stvarima koje su izvan zakona, morala, dostojanstva

19-Aug-2018
Kleža uvijek ima publiku

17-Aug-2018
Godine koje su određivale sudbinu generacija

17-Aug-2018
Univerzum bezbrojnih kombinacija

17-Aug-2018
Nušić kao rijetko koji pisac poznaje naš mentalitet

17-Aug-2018
Nušić naš balkanski i svagdanji

15-Aug-2018
Neliberalizam nam ukida kritičko mišljenje I humanizam

14-Aug-2018
Na srpskoj književnoj sceni su faraoni i karteli

14-Aug-2018
Ništa kod Vučića nije fascinatno da zasluži scenu

13-Aug-2018
Studija od izuzetnog značaja za pozorišnu umjetnost regiona

13-Aug-2018
Društvo banalizuje klasike

12-Aug-2018
Opseg emocija skratili smo na najmanji broj

12-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

11-Aug-2018
Premijera „Krvavih svadbi“ ispraćena ovacijama

9-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

9-Aug-2018
Impulsivna predstava koja pripada Mediteranu

9-Aug-2018
Večeras predstava kakvu Grad teatar zaslužuje

8-Aug-2018
Klasika nije i ne može biti dogma

7-Aug-2018
Svaki čovjek može da bude glumac, ali pitanje je ko je pravi umjetnik

7-Aug-2018
Živim svoj lični feminizam

7-Aug-2018
Veliki, plemeniti gospodin pozorišta

6-Aug-2018
Spomenik crnogorskom pozorištu

6-Aug-2018
Glupost je postal instrument vladanja

3-Aug-2018
Priča o sistemu i stradanju pojedinca

2-Aug-2018
Glas žena iz manjih sredina

1-Aug-2018
Zašto se vječno smijemo Nušiću

1-Aug-2018
Đorđo Sladoje predstavio novu zbirku poezije na Trgu pjesnika u Budvi

30-Jul-2018
Istina nikada nije nova, samo je nov način na koji se priča

27-Jul-2018
Svaka generacija mora ponovo reći šta je istina

27-Jul-2018
Mediteran u djelima crnogorskih slikara

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.