Novosti > Eros, krv i svetost kroz likove biblijskih žena

Objavljeno: 27-Jul-2017

Eros, krv i svetost kroz likove biblijskih žena

About Us

Publika Trga pjesnika imala je priliku da bude svjedok jednog izuzetnog književnog i kulturnog događaja, na predstavljanju knjige “ Eros , krv i svetost” velikog savremenog crnogorskog slikara i pisca Dimitrija Popovića. Taj svojevrsni praznik umjetnosti zajednički su priredili Dimitrije Popović, i profesor dr Siniša Jelušić, koji je bio nadahnuti vodič kroz ovo književno veče.

Pored kratkog fokusa na književno stvaralaštvo Popovića kao velikog slikara (deset knjiga eseja, dva romana, tri zbirke priča, nagrada Večernjeg lista “Ranko Marinković”, članstvo u Hrvatskom društvu pisaca, Crnogorskom PEN centru, Ruskoj akademiji književnosti), čime Popović dokazuje simultani talenat, poput umjetnika kao što su Mikelanđelo, Leonardo, Vilijam Blejk, Đura Jakšić, Mića Popović, Živojin Pavlović…, razgovor sa Dimitrijem Popovićem Jelušić je započeo pričom koja se tiče njih dvojice lično, i malog jubileja:

“Prije otprilike pedeset godina mi smo upravo na ovim prostorima, u jednoj drugačijoj Budvi koja je više bila ispunjena duhom nego danas, vodili egzaltirane razogovore i rasprave o piscima i filozofima koji su, kako će se pokazati, od tada postojano u Popovićevom interesovanju i instrospekciji. Djelimično, mi ćemo o tome govoriti i večeras, zato što se to sada postavlja i kao jedan zanimljiv teorijski problem, djelom vezan i za psihologiju stvaralaštva. Dakle, ako se ne varam, nama je tada u prvom planu bio Fridrih Niče, čitali smo Zaratustru, onda naravno Frojd, Lotreamon kojim si ti bio potpuno opčinjen, onda Kafka, naravno, renesansa, ali više od svega Matijas Grinevald, koji mislim da te u svom uzbudljivom oltaru drži i danas bez ostatka, onda naravno Dostojevski, Unamuno, Kami, Sartr, Dali, Luis Bunjuel, apsolutno, “Andaluzijskog psa” smo posebno analizirali, i naravno, tu je već bio uključen i Ingmar Bergman. Ono što je sada dalje zanimljivo je da pažljivo čitajući tvoju posljednju knjigu mogu se prepoznati tragovi upravo te davne inspiracije, mada si u jednom djelu kritičan prema psihološkim argumentacijama, mada je Frojd dosta prisutan. Naravno, tu emanira taj vrijedni interes koji si imao prije pedeset godina, i bilo bi zanimljivo saznati kako stoji stvar sa genezom tvojih interesovanja u odnosu na ovo temeljno koji si imao tada, kada si bio potpuno ispunjen ovim autorima.

Popović, dugogodišnji učesnik i gost Grada teatra, koji je oduševljavao publiku i kao slikar i kao pisac (na prošlogodišnjem festival radio je scenografiju za predstavu “Crvena” o velikom slikaru Marku Rotku), započeo je svoj nastup na Trgu pjesnika malim intimnim vremepolovom, koji je čitavoj večeri dao posebno dirljivu aromu:

“Budva je u mojim mladim danima posebno značila za moj umjetnički senzibilitet, za ono što sam osim Cetinja otkrivao i doživljavao u Budvi. Tu sam dolazio svakoga petka kod mojih ujaka - Mima Mitrovića, poznatog džez muzičara, koji mi je govorio o džezu, otkrivajući mi izuzetnu umjetnost imporovizacije, i velikane kao što su Beni Gudmen, Čarli Parker… Moj drugi ujak, Bobo Mitrović, koji je večeras ovdje sa nama, pričao mi je o slikarstvu, umjetnosti knjige, a u tim danima družio sam se i sa mojim prijateljem, profesorom Jelušićem, čija je kuća, pjesnički kazano, bila rame uz rame sa kućom mojih ujaka. To što je Siniša sada rekao o našim budvanskim peripatetikama, šetnjama i razgovorima o umjetnosti i o slikarstvu, književnosti i filozofiji, jeste nas na neki način odredilo. Tu je i važna knjiga kojom smo se intenzivno bavili, Ničeova 'Tragedija genija'”, rekao je Popović, ističući da sve ono što povezuje njegove cikluse uprkos tematskoj različitosti jeste ona mistična nit koja proizlazi iz čovjekovog života, iz njegove fizičke i duhovne egzistencije, iz čovjekovog “tragično osjećanja života” da upotrijebim čuvenu Unamunovu sintagmu.

“Što se tiče moje nove knjige riječ je o esejima o tri biblijske žene: Juditi, jevrejskoj heroini koja je neprijatelju svoga naroda, asirskom vojskovođi Holofernu, odrubila glavu nakon ljubavnog odnosa, Salomi, zanosnoj plesačici plesa 'sedam velova', koja je za nagradu za svoj uzbudljiv erotski ples traži odrubljenu glavu Jovana Krstitelja da joj donesu na srebrnom pladnju, te Mariji Magdaleni, lijepoj ženi iz Magdale, koja je zbog razvratnog života nazvana prostitutkom, kojoj je Hrist oprostio grijehe nakon čega je postala njegova istinska sljedbenica”, kazao je Popović.

Erotizam i smrt snažno su prisutni

Popović je istakao da su generalno gledano,  erotizam  i smrt snažno obilježili i danas su snažno prisutni u umjetničkim izrazima i raznim medijima.

“Posebno sam se bavio problemom prožetosti erosa i tanatosa, jer  erotizam  ne otkriva samo privlačnost tjelesnih naslada, nego kroz mučnu intimu izražava i tragičnu dimenziju ljudske otuđenosti. Tijelo postaje erodirani oblik emotivne i duhovne praznine.  Erotizam , krv i svetost javljaju se kao simboli njihove intrigantne personalnosti. Svaka od ove tri biblijske žene bila je na svoj način samosvjesna i zavodljiva, današnjim riječima kazano - fatalna žena. Likovne kompozicije o kojima će biti riječi izbori su onih ostvarenja koja su me posebno zanimala i koja, malroovski rečeno, čine zbirku umjetničkih djela mog 'imaginarnog muzeja'”, istakao je Popović.

26.07. - Vijesti.me

12-Mar-2019
Festival Grad teatar potvrdio je svoj kvalitet dobijanjem oznake EFFE za naredne dvije godine

18-Feb-2019
"Krvave svadbe" u Herceg Novom

18-Dec-2018
Srećni novogodišnji i božićni praznici

26-Nov-2018
Dodjela nagrade "Grad teatar" 2017/ 2018.

13-Nov-2018
„Scene iz bračnog života“ povodom Dana opštine u Budvi

13-Nov-2018
Iz plemena starih Azra...

13-Nov-2018
Milica Grujičič dobitnica nagrade "Ardalion" na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, Užice 2018.

13-Nov-2018
Paradoks održavanja osovine patrijarhata

2-Nov-2018
Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos za 2017/18. godinu IGOR VUK TORBICA

31-Oct-2018
Budva Grad teatar u konkurenciji za „Ardaliona”

17-Sep-2018
Drama velikog španskog pesnika i ljubitelja slobode

17-Sep-2018
Živimo vrijeme poraza ljudskosti

28-Aug-2018
Našim političarima ne odgovara pomirenje naroda

21-Aug-2018
Trag vremena - štit, knjiga i nakit

21-Aug-2018
Muzika i umjetnost bez granica

21-Aug-2018
Kad u teatru neko posegne za poezijom uvijek ima publiku

20-Aug-2018
Društvo se i danas treba emancipirati da bi razumjelo ženu

20-Aug-2018
Moramo prestati da živimo strahove malih razlika

19-Aug-2018
Žmurimo pred stvarima koje su izvan zakona, morala, dostojanstva

19-Aug-2018
Kleža uvijek ima publiku

17-Aug-2018
Godine koje su određivale sudbinu generacija

17-Aug-2018
Univerzum bezbrojnih kombinacija

17-Aug-2018
Nušić kao rijetko koji pisac poznaje naš mentalitet

17-Aug-2018
Nušić naš balkanski i svagdanji

15-Aug-2018
Neliberalizam nam ukida kritičko mišljenje I humanizam

14-Aug-2018
Na srpskoj književnoj sceni su faraoni i karteli

14-Aug-2018
Ništa kod Vučića nije fascinatno da zasluži scenu

13-Aug-2018
Studija od izuzetnog značaja za pozorišnu umjetnost regiona

13-Aug-2018
Društvo banalizuje klasike

12-Aug-2018
Opseg emocija skratili smo na najmanji broj

12-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

11-Aug-2018
Premijera „Krvavih svadbi“ ispraćena ovacijama

9-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

9-Aug-2018
Impulsivna predstava koja pripada Mediteranu

9-Aug-2018
Večeras predstava kakvu Grad teatar zaslužuje

8-Aug-2018
Klasika nije i ne može biti dogma

7-Aug-2018
Svaki čovjek može da bude glumac, ali pitanje je ko je pravi umjetnik

7-Aug-2018
Živim svoj lični feminizam

7-Aug-2018
Veliki, plemeniti gospodin pozorišta

6-Aug-2018
Spomenik crnogorskom pozorištu

6-Aug-2018
Glupost je postal instrument vladanja

3-Aug-2018
Priča o sistemu i stradanju pojedinca

2-Aug-2018
Glas žena iz manjih sredina

1-Aug-2018
Zašto se vječno smijemo Nušiću

1-Aug-2018
Đorđo Sladoje predstavio novu zbirku poezije na Trgu pjesnika u Budvi

30-Jul-2018
Istina nikada nije nova, samo je nov način na koji se priča

27-Jul-2018
Svaka generacija mora ponovo reći šta je istina

27-Jul-2018
Mediteran u djelima crnogorskih slikara

26-Jul-2018
Andrić nam je, kao Hrist, svima oprao noge

24-Jul-2018
Da biste znali kuda idete, morate da imate elitu

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.