Novosti > Premijera „Krvavih svadbi“ ispraćena ovacijama

Objavljeno: 11-Aug-2018

Premijera „Krvavih svadbi“ ispraćena ovacijama

About Us

"Jako sam zadovoljan kako je publika reagovala na našu predstavu, a vjerujem da će kroz naredna igranja biti još bolja", kaže reditelj Igor Vuk Torbica

“Krvave svadbe” Federika Garsije Lorke, sa rediteljskim potpisom Igora Vuka Torbice, premijerno izvedene na sceni Terase između crkava, pokazale su se ne samo kao centralni događaj 32. Grad teatra, nego i kao kulturni – nova predstava jednog od najangažovanijih i najnagrađivanijih reditelja posljednjih godina u regionu okupila je brojnu publiku, predstavnike medija, stručne pozorišne javnosti i pozorišnog establišmenta iz Crne Gore i regiona, a ispraćena je višeminutnim ovacijama. 

Inscenacija Lorkinog djela, kojom Dramski program ovogodišnjeg Grada teatra istražuje nova, savremena rediteljska čitanja klasike, za Igora Vuka Torbicu, kako je izjavio, nadovezuje se na njegovu pozorišnu estetiku, jer su mu moderni tekstovi tematski siromašniji. 

“Prije svega, jako sam zadovoljan kako je publika reagovala na našu predstavu, a vjerujem da će kroz naredna igranja biti još bolja. Ja sam sada prvi put radio u ambijentu, a Lorkinom djelu je nekako i prirodno mjesto ovdje, na Mediteranu, iako je ovo uslovno rečeno ambijentalna predstava. Jer, pod ambijentalnom predstavom razumijem baš ulaženje u prostor, prilagođavanje I iskorišćavanje samog prostora, a mi smo nekako morali misliti na samu scenu. A inače jako volim kada u životu nešto uradim prvi put, ili sa različitim ljudima, kao što sam sada imao priliku na Gradu teatru."

Kada je riječ o samom Lorkinom djelu i razlozima zbog kojih je za svoju prvu režiju na budvanskom festivalu izabrao upravo pjesničku riječ, Torbica je rekao danjegove predstave nisu nužno tematske, čak ni problemske u nekom ključnom smislu, nego je su uvijek pitanje neke potrebe.

“A pitanje potrebe za mene je danas dopuštanje emocija, dopuštanje da se bude čak i patetičan ako je potrebno, ne mislim pežorativno, i da se bude sentimentalan. Zapravo, da dozvolimo da nešto što je eterično i poetsko, a što već po sebi ima prašinu koju mu je bacio naš savremeni cinizam, da se ta prašina skloni i da, zapravo, poeziji damo šansu”, istakao je Torbica.

Lorkine “Krvave svadbe” urađene su u koprodukciji Grada teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a prema riječima Milice Grujičić, koja igra Vjerenicu, glavnu junakinju, premijerna publika je bila sjajna, što je i njoj, kao i ostalim glumcima, donijelo divno osjećanje poslije rada na predstavi koji nije bio baš lak.     

“Lorkine “Krvave svadbe” su bile veliki posao, predstoje nam još nekoliko večeri igranja u Budvi, što će nam biti ogromno zadovoljstvo. Jer, ovom predstavom smo željeli da podsjetimo ljude da ljubav, osjećanja, praštanje i poezija još imaju veliku vrijednost u životu čovjeka, bez obzira što nas današnje vrijeme uči da su važnije neke druge stvari”, istakla je Grujičić.

Mladi crnogosrki glumac Pavle Popović, koga smo vidjeli u liku Leonarda, ističe da je za njega rad na ovoj predstavi veoma značajan.

“Osvojio sam neke stvari koje do sada još nisam uspio da ostvarim, Igor Torbica nas je fenomenalno vodio, bio je uz mene, kao i cijela ekipa glumaca, i mnogo su mi pomogli. Mislim da sam ulogom Leonarda pomjerio neke svoje glumačke granice, i jako sam srećan zbog toga. Divno smo sarađivali, kolege iz Novog Sada su bile sjajne, potpuno posvećene predstavi, a primili su nas kao familiju dok smo radili kod njih. Mi smo ih isto tako dočekali ovdje u Budvi, i potpuno sam oduševljen ovom saradnjom”, izjavio je Popović.

 

Za glumicu Branku Stanić, koja igra Leonardovu ženu, ovacije publike kojima su ispraćene “Krvave svadbe” posljedica surazumjevanja, dobre saradnje, divne atmosfere u kojima su radili predstavu, a posebno, rediteljskog posvećenja Igora Vuka Torbice.     

“Nekako smo se svi našli da zajedno dišemo, iako meni sada to sve izgleda kao nešto nemoguće, jer nismo imali previše vremena koje zahtjeva jedan ovakav projekat.Predstava se obično radi po dva–tri mjeseca, ponekad i u nastavcima, i publika na kraju opet ne dokuči šta je željela da kaže. Pogotovu je Lorka bio veliki izazov, a mi smo se vođeni Vukom Torbicom osjećali tako sigurno, razigrano, i jedva smo čekali premijeru da pokažemo šta smo uradili.

Vukašin Ranđelović, tragični Vjerenik u Lorkinom djelu, smatra da su, prije svega, ispričali jednu fatalnu priču o ljubavi, čovjekovoj sudbini, osvjeti, praštanju…

“Glavni Lorkini junaci, svako na svoj način, žele da pobjegnu od svijeta koji ih okružuje, i stereotipa u kojima žive, ali to, naravno, ne mogu, i u tome je njihov tragizam. Svaki lik ima neku svoju ličnu dramu, u predstavi se trudimo da na neki neposredan i neklasični način to izvučemo u prvi plan. Vjerenik koga tumačim želi da se oženi, da ode od majke koja ga pritiska, pošto je izgubila muža i starijeg sina, i iz najbolje namjere pokušava da ga osposobi za život. Ali, on biva ugušen tom prevelikom brigom, i to je, zapravo,njegova najveća lična drama, a ne samo to što njegova vjerenica na dan vjenčanja odlazi sa čovjekom u koga je zaljubljena .Zato ova Lorkina priča koja je obilježena fatalizmom, podsjeća na grčke drame u kojima se ništa ne određuje što je u čovjeku, već u sudbini”, istakao je Ranđelović.

Za svoje uloge ovacijama su ispraćeni i Varja Đukić (Majka), Ivana Mrvaljević (Tašta), Miroslav Fabri (Otac), Draginja Voganjac (Susjeda i Smrt), Maja Stojanović (Služavka), Dušan Vukašinović i Filip Đuretić (Drvosječe), i Nenad Pećinar (Mjesec). Aplauzi svakako pripadaju i scenografu Branku Hojniku, kostimografu Jelisaveti Tatić Čuturilo, kompozitoru Vladimiru Pejakoviću, a publika će “Krvave svadbe” moći da vidi i 11. i 12. Avgusta naistoj sceni Terase između crkava.             

- Jelena Kontić

10.08.- Vijesti

11-Jun-2019
Predstavljen program 33. Festivala Grad teatar Budva

4-Jun-2019
Krvave svadbe u Sloveniji

4-Jun-2019
Dobitnici nagrada na MIT festivalu 2019

10-Apr-2019
"Krvave svadbe" gostuju 16.05. u 19:30h na festivalu MIT u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

27-Mar-2019
Poruka za Svjetski dan pozorišta 2019.

12-Mar-2019
Festival Grad teatar potvrdio je svoj kvalitet dobijanjem oznake EFFE za naredne dvije godine

18-Feb-2019
"Krvave svadbe" u Herceg Novom

18-Dec-2018
Srećni novogodišnji i božićni praznici

26-Nov-2018
Dodjela nagrade "Grad teatar" 2017/ 2018.

13-Nov-2018
„Scene iz bračnog života“ povodom Dana opštine u Budvi

13-Nov-2018
Iz plemena starih Azra...

13-Nov-2018
Milica Grujičič dobitnica nagrade "Ardalion" na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, Užice 2018.

13-Nov-2018
Paradoks održavanja osovine patrijarhata

2-Nov-2018
Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos za 2017/18. godinu IGOR VUK TORBICA

31-Oct-2018
Budva Grad teatar u konkurenciji za „Ardaliona”

17-Sep-2018
Drama velikog španskog pesnika i ljubitelja slobode

17-Sep-2018
Živimo vrijeme poraza ljudskosti

28-Aug-2018
Našim političarima ne odgovara pomirenje naroda

21-Aug-2018
Trag vremena - štit, knjiga i nakit

21-Aug-2018
Muzika i umjetnost bez granica

21-Aug-2018
Kad u teatru neko posegne za poezijom uvijek ima publiku

20-Aug-2018
Društvo se i danas treba emancipirati da bi razumjelo ženu

20-Aug-2018
Moramo prestati da živimo strahove malih razlika

19-Aug-2018
Žmurimo pred stvarima koje su izvan zakona, morala, dostojanstva

19-Aug-2018
Kleža uvijek ima publiku

17-Aug-2018
Godine koje su određivale sudbinu generacija

17-Aug-2018
Univerzum bezbrojnih kombinacija

17-Aug-2018
Nušić kao rijetko koji pisac poznaje naš mentalitet

17-Aug-2018
Nušić naš balkanski i svagdanji

15-Aug-2018
Neliberalizam nam ukida kritičko mišljenje I humanizam

14-Aug-2018
Na srpskoj književnoj sceni su faraoni i karteli

14-Aug-2018
Ništa kod Vučića nije fascinatno da zasluži scenu

13-Aug-2018
Studija od izuzetnog značaja za pozorišnu umjetnost regiona

13-Aug-2018
Društvo banalizuje klasike

12-Aug-2018
Opseg emocija skratili smo na najmanji broj

12-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

11-Aug-2018
Premijera „Krvavih svadbi“ ispraćena ovacijama

9-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

9-Aug-2018
Impulsivna predstava koja pripada Mediteranu

9-Aug-2018
Večeras predstava kakvu Grad teatar zaslužuje

8-Aug-2018
Klasika nije i ne može biti dogma

7-Aug-2018
Svaki čovjek može da bude glumac, ali pitanje je ko je pravi umjetnik

7-Aug-2018
Živim svoj lični feminizam

7-Aug-2018
Veliki, plemeniti gospodin pozorišta

6-Aug-2018
Spomenik crnogorskom pozorištu

6-Aug-2018
Glupost je postal instrument vladanja

3-Aug-2018
Priča o sistemu i stradanju pojedinca

2-Aug-2018
Glas žena iz manjih sredina

1-Aug-2018
Zašto se vječno smijemo Nušiću

1-Aug-2018
Đorđo Sladoje predstavio novu zbirku poezije na Trgu pjesnika u Budvi

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.