Novosti > Impulsivna predstava koja pripada Mediteranu

Objavljeno: 9-Aug-2018

Impulsivna predstava koja pripada Mediteranu

About Us

Na scenu Budva Grad teatar poslije mnogo godina vraća se veliki španski pjesnik Federiko Garsija Lorka, čije je mjesto, kako je zapisao Igor Vuk Torbica, neosporno u cjelokupnoj evropskoj i svjetskoj pjesničkoj tradiciji – njegovo djelo “Krvave svadbe”,  sa rediteljskim potpisom Torbice, večeras ćemo premijerno vidjeti u 21 sat, na sceni Terase između crkava.

Reditelj koji je posljednjih godina jedan od najnagrađivanijih i najangažovanijih u regionu, koga publika u Budvi poznaje po izvanrednim ostvarenjima koja su gostovala na festivalu -“Razbijen krčag” Hajnriha fon Klajsta, i “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića (2015. i 2017. ovim predstavama je otvoren Grad teatar), predstavlja se ove godine i prvom režijom.

Lorkine “Krvave svadbe” urađene su u koprodukciji Grada teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a ovaj projekat je  predstavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Kako je istakla Milena Lubarda Marojević, direktorka Grada teatra, poznato je koliko je ovaj festival odnjegovao obrazovanu pozorišnu publiku, koja puno očekuje i koja zna da prepozna ono što je vrijedno.

“Baš zbog toga sam izuzetno ponosna što je ove godine reditelj naše produkcije Igor Vuk Torbica. Vidjećemo jednu predstavu koja ne prati trend, i ne bi me čudilo da poslije nje uslijede neki novi trendovi u pozorištu. Pred nama je predstava kakvu Grad teatar zaslužuje , sa estetskim smjerom koji naša publika očekuje, a to je da se u teatru, prije svega, ide dalje, da se istražuje, a da se istovremeno ne odstupa od stvari koje jesu nametnutne, i jesu propisane kao najveći pozorišni kvalitet. Naša želja je bila, kada smo ušli u ovaj projekta, da se u njega uključe glumci iz Crne Gore, da oni imaju priliku da rade sa jednim rediteljem koji donosi novu, polemičnu i provokativnu  energiju znanja“, istakla je Marojević.

Prema riječima Zorana Đerića, upravnika novosadskog nacionalnog pozorišta, Lorkine “Krvave svadbe” jesu bile van njihovih repertoraskih programa, ali su odmah prihvaćene.

“Svih ovih godina trajanja festivala imali smo odličnu saradnju sa Gradom teatrom, iz koje je proizašlo nekoliko vrlo značajnih i uspješnih projekata. Osim toga, Igor Vuk Torbica je trenutno jedan od najzanimljivijih reditelja u region, i bez razmišljanja smo prihvatili projekat. Najveća energije ove predstave je njena poetična snaga, koja izbija iz nje, i koju reditelj sjajno donosi na scenu. Ona će mati svoj život i na redovnim pozorišnim scenama već u septembru, kada je planirana i premijera u SNP u Novom Sadu – izjavio je Zoran Đerić.

Kako je, zahvaljujući se Gradu teatru istakao Igor Vuk Torbica, u mnogim teatrima nije dobio neku vrstu fer pleja i želje da se slijede i salušaju njegove ideje i produkcioni zahtjevi, kao ovdje u Budvi.
„To je za mene jedno od najprijatnijih iznenađenja. Mi smo zaista htjeli i nastojali, ispričati ovu Lorkinu priču, provesti predstavu kao govor jedne pjesme. Ne u nekom pokušaju dramskom potpunog artikulisanja svega, nego da to bude jedan poetski iskaz, i da on nesmetano teče i preliva se iz scene u scenu. Bavili smo se poezijom ili onim što smo mislili ili vjerovali da je scensko uprizorenje poezije. Na ovoj predstavi spojila se  jako zanimljiva ekipa glumaca, i nekako su mi izliječili moj ankst koji je bio u pozorištu zadnjih godinu dana, jer se stvorila jedna družina u kojoj su glumci mnogo bliži i jedni drugima, a i meni, i sa mnogo više ljubavi, nego što to biva po ansamblima.
Prema riječima Torbice, sižejno gledano, “Krvave svadbe” su  jako jednostavna priča, koja može da se dovede i na jednu rečenicu.

“To znači da je njena suština sasvim drugo, jer nema dramski razvoj, barem ne u onoj tradicionalnoj, evropskoj drami. Ova naša predstava je napravljena vrlo vjerno, prateći Lorku, tek ponegdje su neke stvari dekomponirane i napravljen je neki estetski rez, kako ne bi bila više u dijalogu, nego u mnologu. Ima nešto malo Lorkinih djelova same poezije koju smo interpolirali, i zaista mislim da je utisak da je tekst nedirnut u mnogo čemu, a bilo je veliki izazov oživjeti ono što Lorka nudi kao podlogu.

Glumicu Varju Đukić, koja je u produkcijama i koprodukcijama budvanskog festival ostvarila antologijske uloge, i za njih nagrađena Nagradom Grada teatra za doprinos pozorišnoj umjetnosti, večeras ćemo vidjeti u liku Majke.
„Neke predstave ostaju u analima, a ja sam sigurna da će i ova ostati u analima ovog mjesta, i Grada teatra, i cijele ove ideje, zato što je autentična, impulsivna, i po svemu pripada Mediteranu, ovom podneblju i ovoj prirodi. Iako je ona sjajna u svakom smislu, ja osjećam da je rađena za ovu scenu, da joj pripada. Ja sam kao gledalac i publika često imala ideju i utisak da su se predstave radile i za neku drugu scenu, i da su koprodukcijske situacije to nalagale, a Grad teatra je sa Lorkinom “Krvavom svadbom” dobio apsolutno promišljenu predstavu za svoj mediteranski prostor između crkava u Starom gradu. Mislim da je to neki kapital, koji je rijedak u mnogo godina unazad“, istakla je Varja Đukić.


U likovima Lorkinih junaka večeras ćemo vidjeti i Milicu Grujičić (Vjerenica), Branku Stanić (Leonardova žena), Vukašina Ranđelovića (Vjerenik), koji su takođe, kako su izjavili, oduševljeni radom na predstavi koja je za njih bila veliki izazov. Tu su i Ivana Mrvaljević (Tašta), Pavle Popović (Leonardo), Miroslav Fabri (Otac), Draginja Voganjac (Susjeda i Smrt), Maja Stojanović (Služavka), Dušan Vukašinović i Filip Đuretić (Drvosječe), i Nenad Pećinar (Mjesec).

Scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostime Jelisaveta Tatić Čuturilo, a muziku kompozitor Vladimir Pejaković, a reprise premijere zakazane su 10, 11. i 12. avgusta.              

R.B.

9.08. - Pobjeda

11-Jun-2019
Predstavljen program 33. Festivala Grad teatar Budva

4-Jun-2019
Krvave svadbe u Sloveniji

4-Jun-2019
Dobitnici nagrada na MIT festivalu 2019

10-Apr-2019
"Krvave svadbe" gostuju 16.05. u 19:30h na festivalu MIT u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

27-Mar-2019
Poruka za Svjetski dan pozorišta 2019.

12-Mar-2019
Festival Grad teatar potvrdio je svoj kvalitet dobijanjem oznake EFFE za naredne dvije godine

18-Feb-2019
"Krvave svadbe" u Herceg Novom

18-Dec-2018
Srećni novogodišnji i božićni praznici

26-Nov-2018
Dodjela nagrade "Grad teatar" 2017/ 2018.

13-Nov-2018
„Scene iz bračnog života“ povodom Dana opštine u Budvi

13-Nov-2018
Iz plemena starih Azra...

13-Nov-2018
Milica Grujičič dobitnica nagrade "Ardalion" na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, Užice 2018.

13-Nov-2018
Paradoks održavanja osovine patrijarhata

2-Nov-2018
Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos za 2017/18. godinu IGOR VUK TORBICA

31-Oct-2018
Budva Grad teatar u konkurenciji za „Ardaliona”

17-Sep-2018
Drama velikog španskog pesnika i ljubitelja slobode

17-Sep-2018
Živimo vrijeme poraza ljudskosti

28-Aug-2018
Našim političarima ne odgovara pomirenje naroda

21-Aug-2018
Trag vremena - štit, knjiga i nakit

21-Aug-2018
Muzika i umjetnost bez granica

21-Aug-2018
Kad u teatru neko posegne za poezijom uvijek ima publiku

20-Aug-2018
Društvo se i danas treba emancipirati da bi razumjelo ženu

20-Aug-2018
Moramo prestati da živimo strahove malih razlika

19-Aug-2018
Žmurimo pred stvarima koje su izvan zakona, morala, dostojanstva

19-Aug-2018
Kleža uvijek ima publiku

17-Aug-2018
Godine koje su određivale sudbinu generacija

17-Aug-2018
Univerzum bezbrojnih kombinacija

17-Aug-2018
Nušić kao rijetko koji pisac poznaje naš mentalitet

17-Aug-2018
Nušić naš balkanski i svagdanji

15-Aug-2018
Neliberalizam nam ukida kritičko mišljenje I humanizam

14-Aug-2018
Na srpskoj književnoj sceni su faraoni i karteli

14-Aug-2018
Ništa kod Vučića nije fascinatno da zasluži scenu

13-Aug-2018
Studija od izuzetnog značaja za pozorišnu umjetnost regiona

13-Aug-2018
Društvo banalizuje klasike

12-Aug-2018
Opseg emocija skratili smo na najmanji broj

12-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

11-Aug-2018
Premijera „Krvavih svadbi“ ispraćena ovacijama

9-Aug-2018
Autentično i impulsivno čitanje Lorkine poezije

9-Aug-2018
Impulsivna predstava koja pripada Mediteranu

9-Aug-2018
Večeras predstava kakvu Grad teatar zaslužuje

8-Aug-2018
Klasika nije i ne može biti dogma

7-Aug-2018
Svaki čovjek može da bude glumac, ali pitanje je ko je pravi umjetnik

7-Aug-2018
Živim svoj lični feminizam

7-Aug-2018
Veliki, plemeniti gospodin pozorišta

6-Aug-2018
Spomenik crnogorskom pozorištu

6-Aug-2018
Glupost je postal instrument vladanja

3-Aug-2018
Priča o sistemu i stradanju pojedinca

2-Aug-2018
Glas žena iz manjih sredina

1-Aug-2018
Zašto se vječno smijemo Nušiću

1-Aug-2018
Đorđo Sladoje predstavio novu zbirku poezije na Trgu pjesnika u Budvi

NAPOMENA: “Grad teatar” ima isključivo pravo izmjene programa ili učesnika navedenih u programu, tj. otkaza nastupa pravnim ili fizičkim licima sa kojima nije zaključen pisani ugovor do dana nastupa.